Sprečen napad ID u Severnoj Makedoniji, SAD upozoravaju

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije sprovelo je akciju kako bi sprečilo napad Islamske države u toj zemlji.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Makedonska policija ja akciju sprovela nakon što je razmenila operativne informacije sa "partnerskom zemljom" o planovima ekstremista za teroristički napad.

"U cilju ometanja terorističkog napada i ostvarivanja preventivne funkcije, Ministarstvo unutrašnjih poslova izradilo je plan mera i aktivnosti, obezbedujuci adekvatne naloge za njihovo sprovodenje.

Nakon primljenih naloga na više lokacija na teritoriji zemlje izvršena su pretraživanja, oduzimanjem predmeta i uredaja povezanih s mogucim napadom. Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja sa sprovodenjem akcija, mera i aktivnosti na obezbedivanju gradana", navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Severne Makedonije, prenosi RTS.

Ambasada SAD u Skoplju upozorila je večeras da u Severnoj Makedoniji postoji povećan rizik od terotističkih napada "inspirisanih ekstremističkom ideologijom".

"Terorističke organizacije i pojedinci inspirisani ekstremističkom ideologijom nameravaju da napadaju građane, uključujuči i američke građane na putovanju", navodi se u upozorenju objavljenom na sajtu ambasade SAD (mk.usembassy.gov).

Američki državljani se pozivaju da u Severnoj Makedoniji "održavaju visok nivo budnosti", jer se teroristički napadi i drugi sigurnosni incidenti dešavaju bez upozorenja.

"Teroristi sve češće koriste manje sofisticirane metode, uključujući vozila, pištolje i hladno oružje, i usmeravaju se na gužve na javnim mestima", piše u upozorenju, uz navođenje potencijalnih mesta za napade i kontakata za pomoć na koje mogu da se jave američki državljani.

Ambasada SAD u Skoplju upozorila je na povećan rizik od terorističkih napada u Severnoj Makedoniji "inspirisanih ekstremističkom ideologijom".

"Terorističke organizacije i pojedinci, inspirisani ekstremističkom ideologijom, imaju nameru da napadnu civile, uključujući američke građane koji putuju u inostranstvo", objavljeno je juče na sajtu američke ambasade u Skoplju.

U saopštenju se navodi da teroristi sve više koriste "manje sofisticirane metode" za napad na grupe ljudi na javnim mestima, uključcujući pištolje, vozila i hladno oružje.

Podsećajući da se teroristički napadi i drugi bezbednosni incidenti često dešavaju bez ikakvog upozorenja, ambasada poziva američke državljane da zadrže "visok novo budnosti".

Ističe se i da ekstremisti sve više ciljaju ka tome da identifikuju i napadnu "lake mete" kao što su tržni centri i pijace, aerodromi, hoteli, klubovi i restorani, bogomolje, škole, parkovi i drugi javni javni događaji, poput sportskih takmičenja, političkih skupova, demonstracija....

strana 1 od 141 idi na stranu