Vučić dodelio odlikovanja: Potrebni hrabrost i mudrost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je povodom današnjeg praznika, Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Izvor: B92

Petak, 15.02.2019.

09:14

Vučić dodelio odlikovanja: Potrebni hrabrost i mudrost
Foto: Tanjug / Rade Preliæ

Predsednik je dodelio oko 60 odlikovanja, a medu odlikovanima su pojedinci, institucije ili udruženja u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije.

Svečanosti u Predsedništvu Srbije prisustvuju ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Zlatibor Lončar, Aleksandar Vulin, Vladan Vukosavljevivć, predsedavajući

Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i premijer Bugarske Bojko Borisov, koji je među laureatima.

Predsednik Vučić je Borisova odlikovao Ordenom Republike Srbije na lenti.

Ordenom srpske zastave drugog stepena odlikovan je bivši ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Kine.

Istim odrednom odlikovan je i Kristof Lajtl, predsednik Evrokomore i do prošle godine dugogodišnji predsednik Privredne komore Austrije, za naročite zasluge i i podršku u razvijahnju saradnje u oblasti privrednih delatnosti između Srbije i Austrije.

Ordenom srpske zastave drugog stepena odlikovani su i savetnik predsednika Rusije Vladimira Putima, Jurij Ušakov, visoki ruski funkcioner Aleksandar Babakov, predsednik UO Gasproma Aleksej Miler i direktor Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji Norbert Bekman-Dirkes.

Ordenom srpske zastave trećeg stepena odlikovan je gradonačelnik opštine Krf Konsandinos Nikoluzos.

Sretenjskim ordenom prvog stepena, za naročite zasluge u oblasti kulture i muzejske delatnosti, povodom 175 godina rada, odlikovan je Narodni muzej u Beogradu, a za naročite zasluge u visokoškolskom obrazovanju i naučnoistraživačkom radu i razvoju, odlikovan je Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu.

Osnovna škola “Kralj Petar Prvi” u Beogradu odlikovana je istim ordenom za naročite zasluge u prosvetnoj delatnosti, a povodom 300 godina postojanja i rada.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je general Ljubiša Diković.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovano je Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” za naročite zasluge u negovanju i promovisanju srpske muzičke umetnosti i tradicije, a povodom 180 godina rada.

Savez srpskog folklore Švajcarske za zasluge u negovanju i promovisanju srpske muzičke umetnosti i tradciije odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena.

Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge u javnim delatnostima odlikovan je dr Slobodan Ristanović.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovani su Žoao Barozo Soareš, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnsotima i u jačanju saradnje Srbije i Portugala, prof.dr Gideon Grajf, iz Izraela za izuzetne zasluge i nesebičnu posvećenost u odbrani istine o stradanju jevrejskog. srpskog i drugih naroda tokom Drugog svetskog rata, Ecuko Cunozaki, Japan za izuzetne zasluge u oblasti javnih i kulturnih delatnosti i jačanju saradnje Republike Srbije i Japana, prof. dr Ljiljana Marković, za izuzetne zasluge u prosvetnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti filologije.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlikovani su: zlatna medalja za revnosnu službu - jedna osoba i srebrna medalja za revnosnu službu - 55 osoba. Pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, navedena odlikovana će biti uručena na Dan Vojske Srbije 23.aprila 2019. godine.

Ordenom Belog orla sa mačevima drugog stepena odlikovan je Vojnotehnički institut za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane Republike Srbije i doprinos u oblasti vojne naučno-istraživačke delatnosti, povodom 70 godina rada.

Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost drugog stepena odlikovana je Prva uprava BIA za uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblasti bezbednosti.

Srebrnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" odlikovan je Miloš Milošević, pripadnik MUP-a, za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva, kao i Nemanja Radisavljević, pripadnik MUP-a, za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva.

Inače, najviše odlikovanje koje dodeljuje naša zemlja je Orden Republike Srbije na ogrlici (prvi stepen), odnosno na lenti (drugi stepen), koja se uručuju šefovima država i vlada stranih država.

U ordenskom sistemu Srbije je još pet ordena - Srpske zastave, Karađorđeve zvezde, Sretenjski, Belog orla s mačevima i Orden zasluga za odbranu i bezbednost. Država će zaslužne pojedince nagraditi i zlatnim i srebrnim medaljama za hrabrost "Miloš Obilić" za zasluge i revnosnu službu.

Sretenje se kao Dan državnosti i ustavnosti Srbije ponovo slavi od 2002. godine u spomen 15. februara 1804. godine, kada je počeo Prvi srpski ustanak, a 1935. donet prvi ustav zemlje.
Tanjug, Rade Preliæ
Predsednik Srbije Vučić poručio na Sretenje da su nam danas potrebni hrabrost da ne podlegnemo pritiscima spolja i odbranimo pravo naroda na opstanak i mudrost da donesemo najbolje odluke za budućnost Srbije.

"Pred našim društvom i državom su i danas, kao i pre 215 godina, veliki izazovi a centralne vrednosti kojima se vodimo su i danas - sloboda, mir i ravnopravnost i ljubav prema našoj Srbiji", poručio je Vučić na svečanosti uručenja odlikovanja.

Podsetio je da su na današnji dan, pre 215 godina, ustanici krenuli u brobu za slobodu, predvođeni voždom Karađorđem.

"Bio je to početak dugog i napornog puta sa ciljem se obezbedi sloboda,mir, ravnospravnost, ali i izgradnja moderne i uspešne srpskle države. U proteklih 215 godina stvorili smo državu , rezultati te države su utoliko veći ako se zna da smo ne malo puta bili saplitani, kočeni, unazađivani a nekad su pokušavali i da nas unište - to su nekada činili bili naši neprijatelji, a nekada smo u tome i samo učestvovali", rekao je on.

Vučić je rekao da se vrednosti kojima su ustanici bili vođeni nalaze i u prvom Ustavu od 1835. godine, modernom, savremenom, izuzetnom za to vreme, kojim je ukinut feudalizam, garantovana sloboda i zauzdana apsolutistička vlast.

"Nakratko, ali i to je bilo dovoljno da se nastavi borba za modernu i slobodnu Srbiju i da se pokaže svima u celom svetu da sunce slobode snažno sija nad našom zemljom. Na tom putu smo i danas, pred našim društvom i državom su veliki izazovi i danas su, kao i tad, centralne vrednosti - sloboda, mir ravnopravnost, i više od svega ljubav prema našoj Srbiji", kaže predsednik Srbije.

Kako ističe, danas nam je više nego ikada potrebna Karađorđeva hrabrost, odlučnost, ali možda i više od toga Miloševa pamet i mudrost.

"Hrabrost da ne podlegnemo brojnim pritiscima spolja i odbranimo pravo na opstanak našeg naroda i mudrost i hladna glava da doensemo najbolje odluke za život i budućnost Srbije", poručuje Vučić.

Svojim radom laureati najviših odlikovanja, nesebičnošću, energijom i požrtvovanjem su neizmerno doprineli da Srbija ostane priveržena svojim vrednostima da bude blja, uspešnija, srećnija i modernija, rekao je Vučić i dodao da im zbog toga, u ime građana uručuje odlikovanja.

"Posebno bih želeo da zahvalim inostranim laureatima koji su širili ugled Srbije daleko van nenih granica, time su potvrdili pripadnost istim ciljevima kulturi i privrženost istim vrednostima i s pravom možemo reći da su postali deo nas", rekao je Vučić.

On je istakao da su odlikovanja koja danas laureati primaju nagrada i zahvalnost za njihova dela ali i velika obaveza koju će, uveren je, imati snage da nose u budućnosti. Svim građanima Srbije čestitao je praznik, naše Sretenje, uz poruku "Živela Srbija!"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: