Presuda u korist Verana Matića i Brankice Stanković

Vrhovni kasacioni sud presudio je u korist nekadašnjeg glavnog i odgovornog urednika B92 Verana Matića i autorke emisije Insajder Brankice Stanković.

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2019.

13:28

Presuda u korist Verana Matića i Brankice Stanković
Ilustracija: Thinkstock

Oni su bili tuženi zbog informacije objavljene u toj emisiji, a sud je pokazao da "poštuje interes javnosti da bude informisana", saopštio je Matić.

On je rekao da je postupak trajao skoro 13 godina i da su sudovi donosili različite presude o tome da li je dozvoljeno objavljivanje rečenice u kojoj je sadržano da se saznalo da je ime tadašnjeg sina okružnog tužioca u Beogradu Milovana Božovića "navedeno u Belog knjizi MUP-a, gde je opisan kao čovek veoma blizak organizovanoj kriminalnoj grupi koja tesno sarađuje s crnogorskom mafijom".

Viši sud u Beogradu je smatrao da je objavljivanje te rečenice dozvoljeno i da je u interesu javnosti.

Taj sud zauzeo je stav da svaki podatak koji može dovesti u pitanje objektivnost rada okružnog tužioca u Beogradu, kao i podatak o eventualnom postojanju sukoba interesa u predmetima koji potencijalno mogu doći u nadležnost tužilaštva kojim on rukovodi jesu informacije koje novinari u demokratskom društvu treba da iznose.

Apelacioni sud je preinačio presudu Višeg suda u Beogradu i delimično usvojio tužbeni zahtev, smatrajući da se objavljivanjem navedene rečenice krši pretpostavka nevinosti tužioca da je povezan s organizovanim kriminalom, iako nikada nije osuđen, niti je protiv njega vođen krivični postupak.

Taj sud je zauzeo je stav da autorka emisije nije proverila istinitost objavljene informacije jer operativne informacije MUP-a ne predstavljaju materijalne dokaze kojima bi se utvrdila istinitost određenih podataka.

Vrhovni kasacioni sud, kao konačna instanca, potvrdio je stav Višeg suda, zaključujući da je objavljena informacija proverena iz tri izvora, da su pripadnici MUP-a zaista imali operativne podatke o tome da je sin nekadašnjeg okružnog tužioca u Beogradu bio čovek blizak organizovanoj kriminalnoj grupi koja tesno sarađuje s crnogorskom mafijom, kao i da je autorka navedene informacije zaista dobila od MUP-a.

"Sud pokazao da poštuje interes javnosti da bude informisana, prepoznajući u precizno formulisanim rečima novinarke Brankice Stanković poštovanje pretpostavke nevinosti lica koje se u toj informaciji spominje", ocenila je advokatica tuženih Kruna Savović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: