Fuertes Čanku: Vi izdajete uverenja o demokratičnosti?

Ambasador Španije Migel Fuertes uputio je pismo lideru Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadu Čanku.

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2019.

20:45

Fuertes Čanku: Vi izdajete uverenja o demokratičnosti?
screenshot

On negoduje zbog Čankove ocene o demokratičnosti u Španiji i poziva ga da se s tom temom bolje upozna, za šta ga upućuje i na najnoviju listu Fridom hausa, koja države u svetu rangira upravo prema stepenu demokratičnosti.

Fuertes, naime, kaže da je iznenađen ocenom Čanka da je referendum u Španiji "završio masovnim kršenjem ljudskih prava i držanjem političkih zatvorenika", a što je, kako je lider LSV naveo, utvrdio nakon boravka u Barseloni gde je, kako je sam kazao, bio kako bi "pratio demokratičnost referendumskog procesa".

"Ne znam koje su Vaše kvalifikacije da izdajete 'uverenja o demokratičnosti', ali Vam dostavljam, radi boljeg informisanja Democracy Index 2018 koji je objavio The Economist Intelligence Unit, iz koga ćete videti - pretpostavljam sa iznenađenjem - da je Španija jedna od 20 zemalja u svetu sa punom demokratijom", naveo je španski ambasador.

On je Čanku prosledio i deo liste poslednjeg izveštaja Fridom hausa (Freedom in the World 2019) iz koje će, kako ga je uputio, saznati da je Španija dobila 94 poena, isto kao Estonija, Island i Nemačka.

"Nadam se da će Vam ove informacije biti od koristi prilikom saopštavanja Vaših 'pitoresknih' mišljenja i davanja kvalifikacija o demokratičnosti", poručio je ambasador Fuertes, a saopštila Ambasada Španije u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: