"Amerika je protiv, to bi učvrstilo rusku dominaciju"

Američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je u Varšavi da je NATO u stanju da se suprotstavi svačijoj agresiji i svakoj pretnji.

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2019.

22:10

Foto: EPA-EFE Andre Pain

On je ocenio je da je za energetsku bezbednost Evrope štetan novi ruski gasovod na dnu Baltičkog mora, Severni tok 2.

"NATO je u stanju da se suprotstavi svakom agresoru i svakoj pretnji. Predsednik Donald Tramp je zahvalan Poljskoj što ispunjava svoje obaveze i podržava Alijansu po meri svojih mogućnosti", kazao je šef američkog Stejt departmenta nakon razgovora sa šefom poljske diplomatije Jacekom Čaputovičem.

Pompeo je pohvalio Poljsku i za to što uvozi američki gas i želi i naftu i tako nastoji da se oslobodi energetske zavisnosti od Rusije.

"SAD su protiv Severnog toka 2. Taj gasovod bi učvrstio rusku dominaciju i učinio bi da i druge zemlje budu zavisne od isporuka ruskog gasa. Poljska nastoji da uvozi američki gas i naftu. Poljska nastoji da se oslobodi zavisnosti od isporuka ruskog gasa", kazao je Pompeo na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Čaputovičom.

"Delimo stav da projekt Severni tok ne služi energetskoj bezbednosti Evrope. Smatramo da je to nesrećan projekt i čak štetan po energetsku bezbednost na starom kontitnentu", rekao je poljski šef diplomatije Čaputovič.

Pompeo i Čaputovič razgovore nastavljaju sutra kada će obići bazu NATO u kojoj su razmešteni američki vojnici a Pompeo sutra i u četvrtak zajedno sa Čaputovičem je domaćin američko-poljske međunarodne konferencije o bezbednosti na Bliskom istoku, na kojoj bi jedna od glavnih tema trebalo da bude Iran a najavljeno je da će izraelski premijer Benjamin Netanjahu istupiti sa oštrim govorom protiv Irana.

Konferenciju ignoriše ne samo Rusija, već i Turska i predstavnici Palestinaca a članice Evropske unije na nju šalju zvaničnike nižeg ranga od ministra spoljnih poslova, jer ne podržavaju totalni prekid saradnje sa Iranom i sankcije, kao što su to SAd učinile u maju prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: