"Gvaida su trenirali bivši članovi 'Otpora'"

Posle razgovora sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom, Huan Gvaido se proglasio predsednikom Venecuele.

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2019.

20:36

EPA-EFE/Miguel Gutiérrez

To su preneli američki mediji, a ruski navode da je samoproglašeni lider pre desetak godina regurutovan od Vašingtona i da nije ništa više od američke marionete.

Tu informaciju je preneo ambasador Venecuele u Rusiji Karlos Rafael Farija Tortosa.

“U novembru 2010. godine, na osnovu elektronske pošte koju su presrele venecuelanske tajne službe, Gvaido i nekoliko drugih studenata i aktivista su prisustvovali tajnom petodnevnom treningu u hotelu u Meksiku. Sesije su vodili nekadašnji članovi Otpora. Sastanak je navodno dobio odobrenje od Ota Rajha, fanatičnog antikastrovskog Kubanca, koji je radio u Stejt departmentu za vreme mandata Džordža Buša mlađeg i u kabinetu bivšeg predsednika Kolumbije, desničara Alvara Uribea“, navodi se.

U tekstu se apostrofira da je “Otpor“ činila grupa studenata iz Beograda koja je radila na rušenju režima Slobodana Miloševića, kao i da su “deca koja su vodila grupu, posle pada Miloševića, obukla odela i stvorila organizaciju CANVAS. Oni se i dalje finansiraju iz SAD i putuju svetom u pokušaju da sruše diktatore i autokrate, odnosno one koje SAD ne vole“.

Ambasador Venecuele je dodao i da su Amerikanci procenili da je Gvaido spreman za “akciju“, ali on to zapravo nije.

“On je samo marioneta, postavljen je tu da bi SAD mogle da stanu iza njega i da govore. Koncept privremenog predsednika ne postoji u Ustavu Venecuele, Gvaido i američki saveznici samo žele da prevare međunarodnu javnost“, istakao je Tortosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: