Šef NATO: Članice razočarane zbog kosovske vojske i takse

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da su neke NATO članice razočarane zbog uvođenja prišinske takse na robu iz Srbije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.02.2019.

13:38

Šef NATO: Članice razočarane zbog kosovske vojske i takse
Foto: Tanjug/AP

On je dodao da nezadovoljstvo postoji i zbog nepravovremene odluke o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga.

Oni su jasno dali do znanja da bezbednosne snage na Kosovu moraju da poštuju međunarodne obaveze, uključujući i Briselski sporazum, što podrazumeva da se neće kretati na Severu Kosova bez saglasnosti NATO i KFOR”, poručio je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu pred dvodnevni sastanak ministara odbrane.

Stoltenberg je najavio da će ministri obrane NATO u četvrtak u Briselu razgovarati o situaciji na Kosovu i angažmanu sa Kosovskim bezbednosnim snagama.

”Nismo još doneli odluke, ali smo rekli da ćemo proceniti nivo NATO angažmana jer nekoliko saveznika smatra da je odluka o transformaciji KBS u vojsku došla u pogrešno vreme, a njih nekoliko je razočarano zbog taksi”, kaže Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO kaže da se bez obzira na razgovore o ”nivou angažmana sa KBS”, osnovni mandat KFOR na Kosovu neće menjati.

KFOR je operacija koja traje već 20 godina i njen mandat je zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN. On doprinosi stabilnosti, štiti sve ljude i doprinosi stabilnosti i šireg regiona. To će se nastaviti i ostati nepromenjeno”, zaključio je Stoltenberg.

NATO prispituje saradnju sa KBS

Ministri odbrane NATO zemlja tokom predstojećeg, dvodnevnog, sastanka u Briselu razmotriće nivo svoje podrške Kosovskim bezbednosnim snagama nakon promene njihovog mandata u vojsku Kosova.

Sastanak počinje sutra i završava se u četvrtak.

”Nismo još doneli odluke, ali smo rekli da ćemo proceniti nivo NATO angažmana jer nekoliko saveznika smatra da je odluka o transformaciji KBS u vojsku došla u pogrešno vreme, a njih nekoliko je razočarano zbog taksi na robu iz Srbije i BiH”, najavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

U sedištu NATO u Briselu ocenjuju da je mijsija KFOR značajno doprinela stabilnosti Zapadnog Balkana u poslednjih 20 godina.

Tokom dvodnevnog ministraskog sastanka u sedištu NATO u Briselu pred razgovora o misiji na Kosovu, razmotriće se i druge NATO misije širom sveta sa fokusom na Avganistan, Irak kao i opercije na moru.

Članice Severnoatlanstske alijanse prvog dana sastanka razgovaraće o odnosima sa Rusijom u kontekstu Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) , a sastanka će završti raspravom o saradnji NATO sa EU i jačanju EU uloge u Alijansi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: