Austrija: Za ustaške simbole kazna do 4.000 evra

Od 1. marta u Austriji stupa na snagu nova uredba o zabranjenim simbolima, u koju su ovaj put uvršteni i ustaški simboli.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.02.2019.

13:16

Austrija: Za ustaške simbole kazna do 4.000 evra
EPA-EFE/Christian Bruna

Za njihovu upotrebu predviđena je visoka novčcana kazna.

Ministarstvo unutrašnjih poslova sačinila je spisak zabranjenih islamističkih i nacionalističkih simbola.

Na toj listi je 13 zastava i simbola Muslimanskog bratstva i Hamasa, kao i vojnoj dela Hezbolaga, turskih „Sivih vukova“, kurdske PKK, ali i hrvatskih ustaša.

Kada je reč o ustaškim simbolima, na listi Ministarstva unutrašnjih poslova nalazi se ustaška zastava, to jest šahovnica koja počinje sa belim poljem i drugo obeležje ustaša u obliku slova „U" sa granatom, u kojoj se nalazi šahovnica sa početnim belim poljem.

U spisak zabranjenih, ustaški simboli ušli su zbog komemoracije u Blajburgu, koje je poslednjih godina sve više postalo najveće nacističko okupljanje u Evropi.

Do sada austrijske vlasti nisu mogle da kažnjavaju učesnike komemoracije sa ustaškim obeležjima, jer su u zakonu bili samo zabranjeni nacistički simboli, pa je često i pozdrav desnom rukom „prolazio" bez kazni, uz obrazloženje da nije nacistički, već ustaški.

Zabrana korišćenja simbola sa liste ministarstva stupa na snagu od 1.marta i uredba je dopuna ranije zabranjenih simbola, među kojima su već bili simboli Islamske države i Al kaide, ali i pre svega nacistički simboli.

Austrijski parlament, glasovima vladajuće Narodne partije (OVP) i Slobodarske partije (FPO), proširenje zabrane usvojio je krajem prošle godine, a usvojena uredba predviđa novčanu kaznu do 4.000 evra, a u slučaju ponovljenog korišćenja i 10.000 evra.

Opozicija je glasala protiv jer sumnja u delotvornost zabrane, te kritikuje što neke desnicarsko-ekstremističke grupacije nisu navedene.

Od zabrane korišćenja simbola obuhvaćenih uredbom izuzeti su medijski izveštaji, filmovi, pozorišne predstave i izložbe ako je jasno da se time ne propagiraju ideologije koje stoje iza tih simbola, odnosno ekstremističkih organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: