Zastava NATO se zavijorila ispred makedonske vlade

Zastava NATO danas je, uz intoniranje himne te alijanse, podignuta ispred zgrade vlade Makedonije, koja će se uskoro zvati Severna Makedonija.

Izvor: Beta

Utorak, 12.02.2019.

12:29

Zastava NATO se zavijorila ispred makedonske vlade
Foto: EPA-EFE/Toms Kalnins

Ceremoniji na platou ispred zgrade vlade prisustvovao je šef Kancelarije NATO u Skoplju Zoran Janković i predstavnici parlamenta, vlade, vojske Makedonije, diplomatskog kora, kao i vojni atašei i predstavnici verskih zajednica.

Nakon što je zastava NATO podignuta pored zastave Makedonije, makedonski premijer Zoran Zaev je rekao da je njegova zemlja uspela da se sa "sporednog balkanskog koloseka, na kojem je čekala decenijama, vrati na glavni auto-put ka Evropi".

"Zastava NATO, zajedno sa evropskom i našom zastavom određuje našu i budućnost naših pokolenja. To nije samo simbiloka, to je realnost. To je nova stranica u našoj istoriji", rekao je Zaev, koji je govor završio rečima: "Da živi evropska Republika Severna Makedonija, da živi Evopa, da živi NATO, da žive građani!".

Prema njegovim rečima, Makedonija, koja će "uskoro nositi geografski precizno ime Severna Makedonija", ovih dana započinje sledeču kompleksnu etapu izgradnje države po evropskim standarima.

"Započinjemo eru izgradnje demokratskog društva ravnopravnih građana, koji streme da osvoje evropske vrednosti. Niko više nas neće blokorati spolja. Odlukama našeg i grčkog parlamenta pozivom članica NATO već učestvujemo u radu najmoćnijeg saveza na svetu", rekao je makedonski premijer.

Kako je istakao, makedonski građani mogu da budu spokojni i potpuno sigurni da završavanjem ratifikacije u parlamentima svih saveznika njihova zemlja, "koja će uskoro nositri geografski precizno ime Severna Makedonija, postalje 30. punopravna člnanica NATO sa pravom glasa".

"Tim činom postajemo bezbedna zemlja, postajemo svoj na svom", rekao je makedonski premijer Zoran Zaev.

Sa pročelja zgrade vlade Makedonije u centru Skoplja juče je već uklonjen natpis "Vlada Republike Makedonije" u okviru priprema za promenu imena države, što je obaveza iz dogovora sa Grčkom o rešavanju spora oko imena i uslov za NATO i evropsku integraciju zemlje.

Protokol o pristupanju Makedonije NATO ambasadori zemalja članica su potpisali 6. februara u Briselu, a prva zemlja koja ga je ratifikovala u svom parlamentu je Grčka, koja je to uradila u petak 8. februara, čime su ispunjeni uslovi da Makedonija promeni ime.

Slovenija je najavila da će taj protokol ratifikovati sutra, a Albanija u četvrtak, a na obe sednice parlamenta prisustvovaće predsednik parlamenta Makedonije Talat Džaferi.

Makedonski nacionalni koordinator za NATO Stevo Pendarovski izjavio je da je Makedonija de fakto postala članica NATO kada su zemlje članice Alijanse potpisale pristupni protokol.

Severna Makedonija će punopravna članica NATO postati kada svih 29 zemalja Alijanse u svojim parlamentima ratifikuju protokol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: