Grip u Nišu – "državna tajna broj 1"

U jeku epidemije gripa, u zdravstvenim institucijama u Nišu ne može da se dobije podatak o tome koliko osoba je obolelo od gripa.

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2019.

14:08

Grip u Nišu –
Foto: obencem/depositphotos.com

Nema podataka ni o tome koliko je ljudi na bolničkom lečenju, a koliko je preminulo.

Klinika za infektivne bolesti i uprava Kliničkog centra Niš još nisu zvanično potvrdile da ne mogu više da daju informacije o gripu, ali od prethodne subote u ovim ustanovama ne može da se dobije odgovor ni na jedno pitanje koje novinari u ime građana postavljaju.

Institut za javno zdravlje Niš, kao i KC Niš, sve novinare upućuju na Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u kome pak kažu da se informacije o obolelima objavljuju na sajtu periodično, a novi izveštaj biće u četvrtak 14. februara.

Prethodni izveštaj objavljen je 8. februara.

Zašto je grip u Nišu postao "državna tajna broj 1" za sada nema odgovora, niti racionalnog objašnjenja.

Nezvanično, zabrana objavljivanja podataka stigla je prethodnog vikenda u niške zdravstvene ustanove iz Ministarstva zdravlja kako se građani u Nišu ne bi "nepotrebno" uznemiravali, pošto su pre toga mediji u Nišu "nadugačko i naširoko" pisali o 3.800 obolelih od gripa, o šestoro preminulih, o velikom broju hospitalizovanih i onih koji se bore za život.

Iako nema zvanične potvrde da broj obolelih od gripa raste, svi oni koji su proteklih dana morali da odu do neke od zdravstvenih ustanova mogli su u to i lično da se uvere.

Ispred lekarskih ordinacija se čeka u kolonama, a najveći broj obolelih žali se na siptome sličnim onim koje grip izaziva kao što su visoka temperatura, kašalj i bolovi u mišićima.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je agenciji Beta da se može očekivati da broj obolelih i dalje raste, naročito nakon što deca posle zimskog raspusta krenu ponovo u škole i vrtiće.

"Možemo očekivati da broj obolelih raste sve do kraja februara, posebno među decom, koja su osetljiviji deo društva i nisu ranije bila u kontaktu sa gripom", izjavio je Tiodorović.

On je kazao da grip mora da se odleži i da u slučaju otežanog disanja oboleli moraju da se odmah jave Klinici za infektivne bolesti. Prema podacima Instituta "Batut" od 8. februara, u našoj zemlji je od gripa obolelo bezmalo 85.000 lica, a epidemija je proglašena na području Pirotskog i Zlatiborskog okruga i u gradu Nišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: