Predstavljen nacionalni izveštaj o smanjenju siromaštva

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2019.

17:15

Predstavljen nacionalni izveštaj o smanjenju siromaštva
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Danas je predstavljen Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva za period od 2014. do 2017, koji je vlada usvojila 27. decembra 2018, a premijerka Ana Brnabić naglasila je da podaci iz trećeg kvartala 2018. godine pokazuju da je stopa nezaposlenosti 11,3 odsto i dodala da je cilj vlade da ona bude jednocifrena.

U Srbiji su gotovo iskorenjeni ekstremni vidovi siromaštva i smanjena je stopa rizika od siromaštva. Rezultati u toj oblasti, i pored vidnog napretka, daleko su od željenih, istaknuto je na sastanku.

Vlada Srbije primenila je niz mera u cilju smanjenja siromaštva, a to su pre svega borba protiv sive ekonomije, povećanje penzija i minimalne cene rada i ono što je najvažnije je da su te mere dale konkretne rezultate, rečeno je.

"Danas možemo da kažemo da je stanje bolje nešto je bilo, što nas obavezuje da nastavimo u istom pravcu sa još više energije, jer stvari očigledno mogu da se promene", istakla je premijerka.

Posebno je izdvojila i reformu sistema socijalnih davanja, istakavši da ubuduće treba bolje sagledati koje su potrebe građana, jer država u te svrhe izdvaja dosta sredstava. Brnabićeva je takođe izdvojila i reformu obrazovnog sistema, uključujući inkluzivno obrazovanje.

Predstavljanju izveštaja prisustvovao je i ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge, koji je rekao da Švajcarska podržava Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva od njegovog formiranja pre deset godina.

"Švajcarska ostaje pouzdan partner Srbiji u reformama ka inkluzivnijem društvu, za dobrobit svih građana", rekao je ambasador Ge, te dodao da je važno da se unapredi institucionalna saradnja u oblasti socijalnog uključivanja na svim nivoima, uključujući saradnju centralnih i lokalnih vlasti.

"Civilno društvo treba da ima važnu komplementarnu ulogu u tom procesu", zaključio je ambasador Švajcarske.

Menadžerka Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Dragana Jovanović Arijas rekla je da su u procesu konsultacija za izradu Izveštaja bili su uključeni predstavnici vlade, Narodne skupštine i drugih institucija na nacionalnom i lokalnom nivou, civilnog društva, socijalnih partnera, naučnih i međunarodnih institucija, nezavisni eksperti i ekspertkinje, kao i šira javnost.

Izveštaj obuhvata period od 2014. do. 2017. godine i sadrži pregled zakonskog, strateškog i institucionalnog okvira relevantnog za procese socijalnog uključivanja i smanjenja siromaštva, analizu trenutnog stanja u relevantnim oblastima, pregled realizovanih mera i programa, zaključke i osnovne pravce delovanja za naredni period.

Podršku u izradi Trećeg nacionalnog izveštaja o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Srbiji, kao i celokupnom procesu socijalnog uključivanja i smanjenja siromaštva pruža Vlada Švajcarske u okviru projekta "Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: