Šta NATO želi Srbiji

Ambasadorka SAD u NATO Kej Bejli Hačinson ocenjuje da bi se postizanjem normalizacije odnosa između Beograda i Prištine ublažili i drugi problemi na obe strane.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.02.2019.

16:30

Šta NATO želi Srbiji
Foto: EPA-EFE/Toms Kalnins

"Želimo da Kosovo i Srbija rade zajedno na normalizaciji. Normalizacija bi doprinela i da se ublaže mnoga druga otvorena pitanja koje imaju obe zemlješ, kaže Hačinsonova.

Ambasadorka SAD pri NATO kaže da je želja NATO da se na teritoriji Srbije i Kosova prevaziđu istorijski problemi i da uspostave inkluzivna manjinska prava ”sa obe strane granice”.

Kada je reč o odnosima NATO sa Kosovskim bezbednosnim snagama posle promene njihovog mandata u vojsku, ambasadorka Kej Bejli Hačinson ocenjuje da će Alijansa nastaviti da radi sa kosovskim vlastima na uspostavljanju vojne službe koja će biti ”uređena na pravi način”.

”To podrazumeva uključivanje svih manjinskih grupa, ali i da rast snaga bude zarad dobrobiti i bezbednosti Kosova”, zaključila je Hačinsonova.

Američka ambasadorka Kej Bejli Hačinson nalazi se u Briselu, gde se na ministrskom sastanku u sredu i četvrtak očekuje rasprava o daljem angažmanu NATO sa Kosovskim bezbednosnim snagama posle promene njihovog mandata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: