Vučić sa Leankom: Hvala što niste priznali Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s potpredsednikom Vlade Moldavije zaduženim za evropske integracije Jurijem Leankom.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.02.2019.

12:17

Vučić sa Leankom: Hvala što niste priznali Kosovo
Foto: Tanjug / Rade Preliæ

Vučić je tom prilikom istakao da je neophodno podstaći unapređenje političkog dijaloga i ekonomske saradnje dveju zemalja, jer su bilateralni odnosi prijateljski, ali ne i dovoljno razvijeni.

Vučić je izrazio zahvalnost zbog principijelne pozicije Moldavije da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i podrške po tom pitanju u regionalnim i međunarodnim organizacijama.

On je istakao i da Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Moldavije, zalažući se za princip poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država.

Predsednik Vučić je svog sagovornika upoznao i sa zastojem u dijalogu Beograda i Prištine, izazvanim uvođenjem takse na proizvode iz centralne Srbije, što je protivno CEFTA sporazumu, čiji je potpisnik i Moldavija.

Predsednik Vučić je moldavskom zvaničniku predstavio i spoljnu politiku Srbije, koja podrazumeva nameru naše zemlje da postane članica Evropske unije, ali uz negovanje i dalje unapređenje tradicionalnog prijateljstva i saradnje sa Rusijom, kao i razvoj odnosa sa ostalim zemljama.

Dvojica sagovornika su se saglasili da nivo ekonomske saradnje ne odgovara mogućnostima i da je jačanje trgovinske razmene, investicione i svake druge ekonomske saradnje zajednički interes.

Oni su pozvali privrednike dveju zemalja da uspostave nove modalitete saradnje u okviru CEFTA sporazuma, kao i da učestvuju na privrednim manifestacijama i sajmovima, koji se organizuju u Srbiji i Moldaviji.

Na sastanku je, takođe, konstatovano da je neophodno ubrzati unapređenje ugovorno-pravne osnove bilateralne saradnje, posebno potpisivanje Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija.

Pomenuta je i mogućnost skorog uspostavljanja Programa saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija.

Leanka je izrazio zahvalnost Srbiji za politiku poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Moldavije.

On je izrazio interes svoje zemlje, kao učesnice programa Evropske unije „Istočno partnerstvo“, čiji je spoljnopolitički prioritet članstvo u EU, da koristi naša iskustva u evrointegracijama, navodi se u saopštenju Pres-službe predsednika Srbije.

"Moldavija će i ubuduće biti podrška Srbiji"

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa potpredsednikom Vlade za evropske integracije Moldavije Jurijem Leankom o unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa dveju zemalja i iskustvima Srbije u procesu evrointegracija.

Na sastanku je zaključeno da su odnosi dve zemlje prijateljski i da postoji prostor za unapređenje političkog dijaloga i saradnje, pre svega, u oblasti ekonomije.

Potpredsednik moldavske vlade pohvalio je reforme koje Srbija istrajno sprovodi i istakao da bi razmena iskustava, u ovom domenu, kao i procesu priključenja Srbije Evropskoj uniji, bila od izuzetnog značaja za njegovu državu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Leanka je potvrdio podršku Moldavije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, privrženosti poštovanju međunarodnog prava i pronalaženju rešenja za Kosovo i Metohiju kroz dijalog Beograda i Prištine.

On je istakao da će Moldavija i ubuduće biti podrška Srbiji na njenom putu.

Evropska perspektiva je od posebne važnosti za našu zemlju, ali brzina sprovođenja reformi i njihov efekat na životni standard građana, za nas je važnija od brzine otvaranja poglavlja, ocenila je predsednica Vlade.

Leanka je izrazio zainteresovanost i za model saradnje regiona Zapadnog Balkana i njegovo povezivanje sa Evropskom unijom, kroz održavanje zajedničkih samita i zahvalio premijerki Brnabić na pozivu da Moldavija prisustvuje predstojećem Digitalnom samitu Zapadnog Balkana, koji se održava u Beogradu u aprilu.

Premijerki Brnabić preneo je poziv predsednika Vlade Moldavije Pavela Filipa da poseti ovu zemlju, kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: