"Ovo je jedinstven primer građanske hrabrosti"

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof pohvalio je Finsku zbog izveštaja u kom se navodi da su dobrovoljci činili zločine tokom Drugog svetskog rata.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.02.2019.

07:07

Foto: Tanjug, arhiva

Ti vojnici su služili u nacističkim "Es-es" jedinicama i vršili su zločine i na Jevrejima.

Zurof je pohvalio odlučnost Nacionalnog arhiva Finske da objavi rezultate istraživanja, iako je to za tu zemlju "bolno i neugodno".

Taj čin Zurof je nazvao "jedinstvenim primerom građanske hrabrosti".

Izveštaj od 248 strana napisan na engleskom jeziku objavljen je u petak.

U njemu se navodi da je 1.408 finskih dobrovoljaca služilo u "Es-es pancer" diviziji "Viking" u periodu od 1941. do 1943. godine i da je većina tada imala između 17 i 20 godina, prenosi AP.

"Vrlo je verovatno da su oni (finski dobrovoljci) učestvovali u ubistvima Jevreja, drugih civila i ratnih zarobljenika kao deo nemačkih Es-es jedinica", rekao je generalni direktor Nacionalnog arhiva Jusi Norteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: