"Brinu me posledice političkih aktivnosti"

Komandant KFOR-a general-major Lorenco Dadario izjavio je da ga brinu posledice političkih aktivnosti.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/DJORDJE SAVIC
EPA/DJORDJE SAVIC

On je istakao da ga brinu izjave, retorika, akcije, koje mogu biti političke prirode, ali sa posledicama po bezbednost.

"Politiku prepuštam političarima i vidim da demokratija ovde funkcioniše. Vi se trudite, imate dinamiku, koalicije, glasanje i tako dalje. I sve to je u redu. Ali ono što me zabrinjava su posledice političkih aktivnosti, izjave, retorike, naracije, akcija, koje mogu biti političke prirode, ali sa posledicama po bezbednost", rekao je komandant Kfora u za prištinski dnevnik "Koha ditore".

On je naveo da su trupe KFOR-a posvećene očuvanju sigurnog i bezbednog okruženja na Kosovu, uprkos političkim dešavanjima i mogućim tenzijama.

Na pitanje o saradnji sa Kosovskim bezbednosnim snagama nakon odluke kosovske skupštine da te snage transformiše u vojsku, Dadario je rekao da NATO još preispituje svoj nivo posvećenosti KBS-u i da je to politička diskusija koja uključuje zemlje članice NATO-a i one zemlje koje daju doprinos misiji.

"Ono što bih rekao je da se naši odnosi sa KBS-om nisu promenili", rekao je komandant Kfora.

Na pitanje o severu Kosova, Dadario je rekao da je ta "oblast i dalje talac političke situacije i da su ljudi zabrinuti za rešenje".

"Od vitalne je važnosti okupiti policiju i druge institucije, tako da svi pokušaju da daju sve od sebe", zaključio je komandant KFOR-a.

strana 1 od 133 idi na stranu