"Vi niste Split"

Gradonačelnik Splita poručio je povodom incidenata u tom gradu da Split nije i neće biti grad koji toleriše govor mržnje i da oni koji to podržavaju nisu Split.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.02.2019.

16:51

Foto: Violin/Depositphotos.com

On je to izjavio povodom niza incidenata, od napada na vaterpoliste Crvene zvezde do grafita mržnje ispisanih na osnovnoj školi.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je rekao da je ono što se protekla tri dana događa u Splitu suprotno duhu uvažavanja, tolerancije i gostoljubivosti koju Split živi, neguje i kojom se ponosi.

On je dodao da veruje da je reč o izolovanim nedelima ljudi koji nanose štetu gradu i Hrvatskoj.

"Već sam rekao, Split nije i neće biti grad koji toleriše govor mržnje i nasilje bilo kakve vrste. Iscrtavanje neprimerenih poruka i simbola na Osnovnoj školi Skalice za svaku je osudu. Protiv tih strašnih poruka moramo se boriti edukacijom i stvaranjem atmosfere u kojima su ovakve i slične škrabotine apsolutno neprihvatljive. Nadam se kako će u najskorijem roku pravosudne i policijske službe izolovati i kazniti krivce koji nanose štetu našem gradu", istakao je splitski gradonačelnik i poručio im: "Vi niste Split!", prenosi Hina.

Saopštenje medijima gradonačelnik Splita je objavio nakon što je danas otkriveno da su na zgradi Osnovne škole Skalice osvanuli natpisi s porukama mržnje.

Na zidovima je crnim sprejom nacrtan ustaški i nacistički simbol, kao i poruke "Mrzim policiju", "Mrzi Srbiju", "Mrzim školu i Srbe", "Smrt", "Smrt policiji", "Stoka neodgojena" i "1945.".

Policija je navela da im je to u jutarnjim satima prijavila direktorka škole i da se radi na slučaju kako bi otkrili počinitelja ili više njih.

U subotu su na Rivi najpre verbalno, a zatim i fizički napadnuta trojica vaterpolista "Crvene zvezde". Policija je od petorice napadača uhapsila trojicu, a istražni sudija će odlučiti hoće li suđenje za počinjena krivična dela iz mržnje čekati na slobodi ili u zatvoru na Bilicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: