Tajani razbesneo Hrvate i Slovence izjavom o Istri

Zagreb -- Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani razbesneo je Hrvate i Slovence.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/PATRICK SEEGER
EPA-EFE/PATRICK SEEGER

On je tokom ceremonije obeležavanja Dana sećanja u italijanskoj Bazovici Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom.

"Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija", rekao je Tajani u govoru povodom Dana sećanja na žrtve egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije, prenosi zagrebački Index.

On je na svom Fejsbuku objavio i video-snimak sa ceremonije u kome je rekao da danas odaje počast palim žrtvama mržnje prema Italijanima, koje su počinili "oni koji su na uniformi imali crvenu zvezdu" i dodao da će u Evropskom parlamentu podsetiti na "tragediju vezanu za Trst".

On je rekao i da Trst simbolizuje nacionalni identitet Italijana, kao i da su u tom gradu puno patili iako su bili prisiljeni da napuste područje u kome su živeli.

"Na kraju su, zahvaljujući istini i pravdi, pobedili i zato danas slavimo uspomenu na te strašne godine i nadamo se da se ovo više nikada neće dogoditi. Uspeli smo da izbegnemo da se zauvek ugasi svetlo nad događajima u Trstu", rekao je Tajani.

Takođe, on je podsetio da se ne sme dopustiti da se u Venecueli u kojoj živi puno Italijana ponovi "komunistička diktatura kao Titova".

Indeks navodi da je ideja o italijanskoj Istri i Dalmaciji bila jedno od glavnih načela italijanskog fašizma nastalog dvadesetih godina prošlog veka. Indeks podseća da se tajnim Londonskim ugovorom iz 1915. godine Italija obavezala da će ratovati na strani Antante, ali je zauzvrat tražila veliki deo istočnojadranske obale koja je u to vreme bila deo Austro-ugarske monarhije, a nakon rata, novembra 1918. godine, italijanska vojska okupira je veliki deo Dalmacije.

Dve godine kasnije potpisan je Rapalski ugovor između tadašnje Kraljevine SHS i Italije, po kome su Italiji pripali Trst, Gorica, Gradiška i deo Kranjske, Istra, Zadar, ostrva Cres i Lošinj, Lastovo i Palagruža.

Nakon Drugog svetskog rata Dalmaciju i Istru oslobađaju partizani.

Predstavnik kabineta predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija izjavio je da je njegova izjava da su Istra i Dalmacija italijanski, nije dobro interpretirana, da nije mislio ništa loše i da se neće izviniti zbog nje.

"On nikada nije rekao da su Istra i Dalmacija deo Italije. Bilo bi ludo to tvrditi. Istra i Dalmacija su Hrvatska", rečeno je sajtu Indeks u Tajanijevom kabinetu.

Iz Tajanijevog kabineta poručili su da je on govorio u istorijskom kontekstu.

"To je prepoznavanje istorije i važno je da svi znaju istoriju kako ne bismo stare greške ponavljali u budućnosti. Nije korektno reći da je Tajani ikoga optuživao ili pravio podele, on je komemorirao žrtve italijanske strane, ali i sve žrtve tog nesretnog perioda", rečeno je u kabinetu uz komentar da su svesni da su Istra i Dalmacija sada deo Hrvatske i da je Tajani govorio o "onom vremenu".

"Komemorirali smo to vreme u kojem se to dogodilo. Govorio je o tom ratnom vremenu u kojemu su ljudi ubijeni i u kojem su mnogi Italijani izbegli iz Dalmacije. Rat je loš za sve. Tajani nije govorio o sadašnjosti, pa on je glasao da Hrvatska ude u EU", rečeno je u kabinetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 141 idi na stranu