Od sutra zastava NATO, skinuta tabla "Vlada Makedonije"

U Makedoniji je počelo uklanjanje tabli sa zgrada državnih institucija kako bi se postavili nove sa imenom Severna Makedonija, prenose makedonski mediji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.02.2019.

14:45

Od sutra zastava NATO, skinuta tabla
Foto: Tanjug/AP/Boris Grdanoski

Jutros je ploča sa natpisom „Vlade Republike Makedonije“ uklonjeni sa zgrade vlade u Skoplju, a na granični prelaz sa Grčkom „Bogorodica" još juče je istigla nova tabla sa novim imenom države.

U Službenom glasniku ovih dana bi trebalo da bude objavljeno da je stupio na snagu Sporazum sa Grčkom, takozvani Prespanski sporazum, prema kome se Makedonija obavezala da će promeniti svoje ustavno ime u Severnu Makedoniju, a Grčka onda neće blokirati prijem Makedonije u NATO i učlanjenje u Evropsku uniju.

Ispred sedišta Vlade Republike Severne Makedonije sutra će biti podignuta zastava NATO-a, kako bi se obeležilo predstojeće učlanjenje te države u zapadnu vojnu alijansu, prenosi TV21.

"Informišemo da će u utorak 12. februara sa početkom u 11 časova, ispred vladinog platoa biti održana svečana ceremonija povodom podizanja zastave NATO-a ispred Vlade Republike Makedonje, koja će uskoro nositi ime Republika Severna Makedonija", navodi se u vladinom saopštenju.

Svoje obraćanje tom prilikom će imati i makedonski premijer Zoran Zaev. Danas je uklonjena tabla sa zgrade makedonske vlade sa natpisom "Vlada Republike Makedonije", a očekuje se da ovih dana na to mesto bude postavljena nova tabla sa novim ustavnim imenom države - "Vlada Republike Severne Makedonije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: