Tri žrtve malih boginja u Makedoniji za samo nekoliko dana

U Skoplju je premunulo još jedno dete koje je imalo male boginje (morbile), što je treća žrtva te zarazne bolesti u nekoliko poslednjih dana.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 11.02.2019.

13:16

Tri žrtve malih boginja u Makedoniji za samo nekoliko dana
Foto: Gettyimages

To je objavilo Ministarstvo zdravlja Makedonije.

Kako se navodi u saopštenju, sinoć je, zbog komplikacija zdravstvenog stanja koje su posledica morbila, preminula beba (13 meseci) iz tetovskog regiona, koja nije bila vakcinisana.

Prema informacijama Dečje klinike u Skoplju, koje prenose lokalni mediji, još nekoliko dece obolele od malih boginja je u kriičnom stanju.

Prva žrtva epidemije malih boginja u Makedoniji je bila šestomesečna beba iz Kumanova koja je u petak umrla na Klinici za infektivne bolesti u Skoplju, a druga 13-mesečno dete iz mesta Sveti Nikole koje je prekjuče umrlo na Klinici za infektivne bolesti.

Epidemija malih boginja je u Skoplju proglašena početkom januara, a prvi slučajevi su se pojavili polovinom decembra prošle godine.

Poslednjih dana je širenje epidemije ubrzano, tako da je, samo od 2. do 9. februara, registrovano 58 novobolelih, od kojih je 54 u glavnom gradu Makedonije.

Analiza zdravstvenih kartona, uradjena polovinom decembra posle pojave prvih slučajeva, pokazala je da nije vakcinisano oko 15.000 dece mladje od 16 godina, pa je tada, u kampanji koju su pokrenule zdravstvene vlasti, vakcinisano više od 6.100 dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: