Bolji uslovi lečenja za obolele od retkih bolesti

Zdravstvene ustanove u Nemačkoj angažovaće se više na lečenju dece iz Srbije koja boluju od retkih bolesti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

To je dogovoreno na zajedničkom sastanku u Berlinu ministara zdravlja Nemačke i Srbije Jensa Špana i Zlatibora Lončara.

"U oblasti retkih bolesti dobićemo svu podršku ministra Špana. Dogovoreno je da će organizovati sastanak sa svim bolnicama koje se bave lečenjem retkim bolestima i koje imaju najbolje rezultate kako bi se deci iz Srbije u najkraćem roku obezbedilo lečenje i neophodna terapija", rekao je ministar Lončar za Tanjug nakon sastanka.

Nemački ministar zdravlja obećao je podršku Srbiji na evropskom putu, da će se dodatno angažovati i dodatno pomoći Srbiji na tom putu.

"Obećao je da će pomoći Srbiji da ostvari ono čemu teži, a to su evropske vrednosti, jedan sređen sistem, jedan bolji sistem", rekao je Lončar i dodao da je ministar Špan prihvatio da posetu Srbiji i da će ta poseta biti ove godine.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 450.000 pacijenata obolelih od retkih bolesti. To je procena Evropske komisije jer u Srbiji još ne postoji registar retkih bolesti.

Ove godine za lečenje retkih bolesti iz budžeta je izdvojeno dve milijarde dinara.

Prošle godine iz budžeta je izdvojeno 1,5 milijardi danara i još 500 miliona iz tekuće budžetske rezerve. Tim sredstvima lečeno je 198 pacijenata.

Osnovan je i budžetski fond za lečenje pacijenata iz Srbije u inostranstvu i do sada je za lečenje i kontrolne preglede u zdravstvenim ustanovama u inostranstvu odobreno 149 zahteva.

strana 1 od 146 idi na stranu