"Sve je više bolesne dece"

Prvi rezultati naučno-medicinske studije pokazuju porast maligniteta kod dece, posebno malignih bolesti krvi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.02.2019.

08:25

screenshot

To je rekao predsednik skupštinske Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja Srbije Darko Laketić.

On je za list Politika rekao da preliminarni podaci istraživanja o učestalosti malignih oboljenja u uzrastu od jedne do 18 godina, pokazuju naročito porast malignih bolesti krvi kod dece od pet do devet godina.

Laketić je rekao da studija koja se sprovodi u saradnji sa Institutom "Milan Jovanović Batut", nije završena, a da su prvi rezultati u decembru dostavljeni svim poslanicima radi njihovog informisanja.

Dodao je da se može konstatovati da je "neki otrov delovao na tu decu".

"Budući da je u bombardovanju 1999. godine toliko otrova oslobođeno u životnu sredinu, lako je pretpostaviti tako nešto", kazao je Laketić.

On je rekao da je istraživanje fokusirano na decu uzrasta od jedne do 18 godina jer je to najosetljivija grupa i deo populacije koji je "rođen, živeo i rastao u periodu određenih ekoloških akcidenata i dejstva municije s osiromašenim uranijumom i oslobađanja različitih toksina koji su se dogodili 1999. godine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: