Rusija i SAD podnele SB UN suprotstavljene rezolucije

SAD su podnele SB UN nacrt rezolucije o Venecueli pozivajući na olakšanje dostavljanja međunarodne humanitarne pomoći i angažovanje za predsedničke izbore.

Izvor: Beta
Podeli

To je izazvalo kontrapredlog Rusije, naveli su diplomatski izvori.

Američki nacrt, u koji je agencija Frans pres imala uvid, izražava "punu podršku" Savetu Narodne skupštine Venecuele, kao jedine izabrane demokratske institucije u zemlji. U njoj se izražava duboka zabrinutost zbog nasilja i preterane upotrebe sile venecuelanskih bezbednosnih snaga "protiv mirnih nenaoružanih demonstranata".

Takođe se poziva na politički proces koji će voditi ka "slobodnim, pravednim i verodostojnim predsedničkim izborima" i poziva generalni sekretar UN Antonio Gutereš da posreduje da bi se ostvario takav izborni proces.

Na kraju nacrta rezolucije se naglašava potreba da se izbegne dodatno pogoršanje humanitarne situacije u Venecueli i olakša isporuka pomoći svima kojima je potrebna.

Za sada Vašington nije naveo datum kada bi moglo da se glasa o tom tekstu i pregovori o njemu se nastavljaju, rekao je jedan diplomata.

Prema drugom diplomati, Rusija koja podržava predsednika Nikolasa Madura i optužuje SAD da podstiče "državni udar" u Venecueli, upotrebiće svoje pravo veta.

Moskva je članicama Saveta bezbednosti predložila "alternativni tekst" rezolucije, naveli su diplomatski izvori. U tom tekstu se izražava "zabrinutost" Saveta bezbednosti zbog pretnji pribegavanja silom protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Venecuele.

Takođe se kritikuje pokušaj intervenisanja u predmetima koji se uglavnom odnose na unutrašnja pitanja te zemlje.

U ruskom predlogu takođe se poziva na rešenje sadašnje situacije mirnim sredstvima, i pruža podrška svim inicijativama koje nastoje da se nađe takvo rešenje.

Prema jednom diplomati, ruski predlog rezolucije, u slučaju kad bi se podneo na glasanje ne bi dobio potreban broj devet glasova bez upotrebe veta neke od članica.

Opozicionar Huan Gvajido koji se proglasio privremenim predsednikom Venecuele i koga je priznalo oko 40 zemalja rekao je u petak da je spreman na sve uključujući da dozvoli vojnu intervenciju SAD da istera Nikolasa Madura sa vlasti.

Humanitarna pomoć SAD su nedavno uputile u kolumbijski grad Kukutu na granici sa Venecuelom ali predsednik Maduro rekao je da ona neće ući u njegovu zemlju.

strana 1 od 366 idi na stranu