"Rusija pokušava da utiče da li će Balkan ući u NATO"

Rusija pokušava da se umeša i utiče na to da li će se balkanske države učlaniti u NATO, kaže generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u intervjuu za "Juronjuz".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/Toms Kalnins
Foto: EPA-EFE/Toms Kalnins

On je to izjavio u danu kada je novoimenovana Republika Severna Makedonija potpisala pakt koji će otvoriti put zemlji da se pridruži NATO.

"Rusija pokušava da se meša u političke procese u suverenim nacijama. I mislim da je to pogrešno. NATO poštuje, mi smo poštovali odluke nezavisnih suverenih država bez obzira na to da li one žele ili ne da se pridruže NATO, naveo je on.

Kako je rekao, u Skoplju je većina u parlamentu i većina politickih stranaka pokazala da želi ulazak u NATO. S druge strane, Stoltenberg je ukazao na to da Srbija ne želi da postane deo Alijanse.

"Ali u Srbiji, na primer, jasno su izjavili da ne žele da se pridruže NATO i mi to poštujemo. Dakle, Rusija treba da poštuje odluke suverenih država, čak i ako žele da se pridruže NATO, iako ona to ne želi , izjavio je generalni sekretar NATO.
Stoltenberg je takođe govorio o povlačenju Vašingtona i Moskve povlace iz Sporazuma o srednjim nuklearnim snagama (INF).

SAD su odlucile da se povuku iz INF jer, kako tvrde, Rusija krši taj sporazum. Sa Amerikom se po ovom pitanju slaže i NATO, kazao je on, prenosi Blic.

"Ne želimo novu trku u naoružanju i ono što ćemo uraditi jeste da pokušamo da ubedimo Rusiju da se vrati poštovanju sporazuma. Biće šestomesečni period dok se proces povlačenja ne završi i tokom tog perioda Rusija može da se vrati. Naši odgovori će se meriti, oni će biti odbrambeni i mi ćemo ispitati ne samo vojne posledice, već i kako možemo da preduzmemo nove inicijative za kontrolu naoružanja. Ali moramo osigurati da NATO u svetu bez INF i sa više ruskih raketa bude u stanju da pruži odvraćanje i odbranu - rekao je Stoltenberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 366 idi na stranu