Cerar: Slovenija da prizna Gvaida, mnogi nas već pretekli

Šef slovenačke diplomatije Miror Cerar nada se da će premijer prihvatiti njegov priedlog da Slovenija prizna Huana Gvaida kao privremenog predsednika Venezuele.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.02.2019.

12:55

Cerar: Slovenija da prizna Gvaida, mnogi nas već pretekli

"Moramo brzo delovati jer su nas mnogi s priznanjem Gvaida već pretekli", rekao je Ceras.

On je napomenuo da EU smatra da su izbori na kojima je pobedio predsednik Nikolas Maduro bili nelegitimni i nepošteni i da su potrebni novi izbori.

"Slovenija mora biti na pravoj strani, na strani vladavine prava, zato moramo brzo delovati i priznati Gvaia kao privremenog predsednika", kazao je Cerar novinarima koji prate njegovu posetu SAD.

Pitanje priznavanja Gvaida za privremenog predsednika, kako prenosi Hina, podelilo je vladajuću koaliciju koja nema čvrstu većinu u parlamentu.

Vlada Marjana Šareca, kako se očekuje, o Cerarovom predlogu raspravljće tokom dana na redovnoj sednici, ali nije jasno kako će se o tome odrediti jer stav koalicionih partnera nije jedinstveno, navode slovenački mediji.

Socijaldemokrate i Demokratska stranka penzionera su za to da se o predlogu Cerara najpre raspravlja u parlamentu, što bi moglo potrajati, a o celom problemu nije se izjasnio ni premijer Šarec.

Levica koja iz opozicije manjinskoj vladi osigurava većinu poslaničkih glasova odlučno je protiv priznavanja Gvaida jer smatra da iza svega stoje SAD i da je reč o mešanju u unutrašnja pitanja te južnoameričke zemlje, na šta, kako smatraju, ni EU nije smela da pristane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: