"Makedonija je de fakto postala članica NATO"

Nacionalni koordinator za NATO Stevo Pendarovski izjavio je da je MKD de fakto postala članica NATO kada su zemlje članice Alijanse potpisale pristupni protokol

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2019.

15:45

Foto: GettyImages

"Danas, posle punih 26 godina od Deklaracije u makedonskom parlamentu postali smo de fakto članica NATO. Time je realizovan najveći strateški cilj iza kojeg su bukvalno stajale sve poltičke elite i rukovodstva od (osamostaljivanja) 8. septembra 1991. do sada", napisao je on na Tviteru.

Pendarovski je zajedno s ministrom spoljnih poslova Makedonije Nikolom Dimitrovom u Briselu u sedištu NATO prisustvovao potpisivanju pristupnog protokola za članstvo Makedonije.

Time je Makedonija dobila pravo da učestvuje na sastancima NATO bez prava glasa, a punopravna članica postaće kada svih 29 zemalja Alijanse u svojim parlamentima ratifikuju protokol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: