"Bošnjaci bi da RS nestane, Hrvati nezadovoljni"

Lider SNSD Milorad Dodik kaže da međunarodni protektorat mora da prestane u BiH, koja se pokazuje kao smetnja za razvoj bilo kojeg naroda, entiteta ili kantona.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.02.2019.

07:14

Foto: EPA-ERE/Georg Hochmuth

"Ono što su činili međunarodni protektori u poslednjih 20 godina u suštini nije pomoglo nikome, već je odmoglo mnogo", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, prenosi RTRS.

Prema njegovim rečima, da je bilo primene izvornog Dejtonskog sporazuma, sigurno bi danas bile konstituisane snažne jedinice koje čine BiH i mogle su da ostvare svoj razvoj.

"Svih ovih godina, zbog napada i ponašanja visokog predstavnika koji je masovno kriminalno kršio međunarodni ugovor, došli smo u situaciju da imamo potpunu paralizu na nivou BiH, bez ijedne ideje šta BiH znači sutra", kazao je Dodik.

On je rekao da samo postoje pojedinačne ideje - Bošnjaci misle da treba da nestane Republika Srpska i da BiH bude celovita, a da Sarajevo postane epicentar svih dešavanja.

"Hrvati su potpuno nezadovoljni stanjem u Federaciji BiH i žele najradije, kada bi bili u mogućnosti, da formiraju svoju teritorijalno-političku celinu, a mi Srbi ne vidimo nikakvu budućnost u BiH u kojoj samo postoji arogancija međunarodnog faktora i ideologija neoliberalizma koja pokušava ovđe da nas utrpa u neku smesu koja ne može da funkcioniše i da izrodi ništa dobro", naveo je Dodik. Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da umanjivanje broja žrtava ustaškog sistema logora smrti Jasenovac, koje vrše pojedini hrvatski autori, ima za cilj da umanji ovo stradanje koje po karakteru predstavlja genocid.

"Stradanje srpskog naroda u Drugom svetskom ratu nikada nije proglašeno genocidom, jer to nisu hteli ni svetski centri, pošto su zanemarivali sve što stiže iz komunističke Jugoslavije, ali nije htela ni komunistička vlast", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, uoči promocije monografije "Jasenovac - Aušvic Balkana", čiji je autor izraelski istoričar Gideon Grajf.

On je dodao da je komunistički režim jednako odgovoran za skrivanje takvih podataka, računajući da će vreme uništiti dokaze i eliminisati sećanja.

Dodik je rekao da se Srbi vraćaju sećanju na svoja stradanja tek u zadnjih dvadesetak godina, dok država Izrael to već dugo radi, prenosi RTRS, pozivajći se na Srnu.

"Večeras je veoma važna prezentacija monumentalnog đela jednog od najvećih autoriteta u svetu koji izučava genocid i stradanja. Važno je da sa te adrese dolazi studija koja govori o tome da je stradanje u Jasenovcu i na Balkanu identično onome u Aušvicu", naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, za domaću javnost je veoma važno to delo, a to što strani autori govore o toj tematici znači da je potkrepljeno istorijskim i svakim drugim činjenicama.

"To delo zavređuje da bude u svakoj našoj javnoj ustanovi, u svakoj biblioteci, u školi i u svakom srpskom domaćinstvu. Taj zbornik govori o strahotama stradanja i o politici Nezavisne Države Hrvatske (NDH) koja je imala za cilj da konačno reši 'srpsko pitanje' na način da se pobije trećina Srba, trećina protera, a trećina pokrsti (u katoličku veru)", rekao je Dodik.

On je podsetio da je sa Srbijom postignut dogovor da se izgradi monumentalno spomen-područje Donja Gradina, kao i da takva spomen-obeležja budu i na drugim prostorima gde su masovno stradali Srbi, te da se pristupi snimanju igrano-dokumentarnog filma o stradanju u Jasenovcu, koji treba da dodatno sačuva sećanje na te strahote.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: