Deveti protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu VIDEO

Deveti protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu završen je ispred zgrade lista "Politika".

Izvor: B92

Subota, 02.02.2019.

18:11

Deveti protest
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vrata te zgrade učesnici su izlepili trakama "Cenzirasano", "Počelo je" i "Jedan od pet miliona".

Protest je završen nešto posle 20 časova, uz poruku jedne od organizatorki Jelene Anasonović da vlast neće izdržati talas slobode a da će građani izdržati u svojoj borbi.

"Brojaće do pet miliona", rekla je ona i pozvala građane da se okupe u isto vreme sledeće subote, 9. februara.

Okupljeni su aplauzom pozdravili "hrabre ljude iz Kosovske Mitrovice", koji su večeras prvi put protestovali u tom gradu. Anasonović je kazala da su na protest u Beograd došli studenti sa svih faktulteta koji poručuju ministru prosvete Mladenu Šarčeviću "da neće on govoriti ko je pravo profesorsko ime".

"Nećemo ćutati, to je poruka vlastima", kazala je Anasonović.

Organizatori protesta su kazali i da su otvorili sajt počeloje.rs.

Protest je protekao bez incidenata.
Na protestu su i predstavnici levog bloka koji nose crvene zastave i transparent "Dole Vučić, dole kapitalizam", a tu su i malinari koji su istakli table sa imenima gradova iz kojih dolaze.

Među okupljenima su bili i lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Boško Obradović, Borko Stefanović, Janko Veselinović...

Nakon obraćanja profesorke Filozofskog fakulteta Marije Bogdanović, pevača Marka Šelića Marčela i predstavnice Udruženja malinara Slađane Stanković, okupljeni građani će krenuti u šetnju centralnim gradskim ulicama.

U šetnji su učestvuju i studenti Fakulteta političkh nauka, koji su se priključili protestu tako što su prethodno organizovali protestnu šetnju od fakulteta do platoa Filozofskog fakulteta.

Organizatori protesta najavili su performans "Ostavi pismo Vučiću" tokom kojeg bi građani trebali da ostavke poruke predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa objašnjenjem zašto učestvuju u protestnoj šetnji. Prvi protest protiv nasilja pod nazivom "Stop krvavim košuljama" održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. godine, zbog napada na jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Na godišnjicu ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, 16. januara, organizovana je šetnja do Hrama Svetog Save, gde su zapaljene sveće. Na početku organizovanja protesta zatraženo je da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada na Borka Stefanovića i aktiviste Levice.

Zahtevi su dopunjavani, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva Ivanovića i napada na novinara Milana Jovanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Protesti se održavaju u nizu gradova, podršku su im dali brojni profesori univerziteta, advokati i umetnici.

Prvi put, protest je organizovan i u Kosovskoj Mitrovici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: