SAD: Priznajte Gvaida; EU: Predvodićemo kontakt grupu

Američke vlasti pozvale su evropske zemlje da slede primer SAD i priznaju lidera opozicije Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele.

Izvor: Beta

Četvrtak, 31.01.2019.

20:55

SAD: Priznajte Gvaida; EU: Predvodićemo kontakt grupu
Foto: Tanjug/AP

"Veoma nas je ohrabrila rezolucija Evropskog parlamenta koja priznaje Huana Gvaida za privremenog predsednika", izjavila je neimenovana zvaničnica američkog Ministarstva inostranih poslova i dodala da je više od 20 zemalja već priznalo Gvaida.

Prema njenim rečima, SAD ohrabruju sve vlade u Evropi da podrže narod Venecuele i prelaznu vladu, i priznaju lidera opozicije.

Vašington je priznao Gvaida istog dana, 23. januara, kada se on sam proglasio za privremenog predsednika države na protestu u Karakasu.

EU je tada saopštila da će preduzeti "nove mere" ako izbori u Venecueli ne budu raspisani "u narednim danima".

Španija, Francuska, Nemačka i Velika Britanija su predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru dale "osam dana" da raspiše izbore, ili će u suprotnom priznati Gvaida za "predsednika" koji će organizovati izbore.

Evropski parlament je usvojio rezoluciju prema kojoj priznaje Gvaida i pozvao sve članice EU da to isto učine.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas da se Evropska unija saglasila da predvodi međunarodnu kontakt grupu sa državama Južne Amerike kako bi zalaganjem za nove izbore pomogli u rešavanju političke krize u Venecueli.

Ova grupa koju će činiti Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Bolivija i Ekvador će završiti posao u roku od 90 dana i ako njihov rad ne donese očekivani napredak Mogerini je rekla da su predviđene ekonomske sankcije protiv vlade predsednika Nikolasa Madura.

"Ta tema bi uskoro mogla da se nađe na sastanku ministara", izjavila je Mogerini nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova članica EU u Bukureštu, prenosi Rojters.

U međuvremenu, kriza u Venecueli se produbljuje - Vrhovni sud je zabranio opozicionom lideru Huan Gvaidu, koji se proglasio za prelaznog predsednika, da napusti zemlju, dok on poziva na nove ulične proteste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: