Nemačka štampa: Lobisti odredili, Kosovo se deli

Lobisti su odavno utvrdili planove o podeli Kosova i tome se ne opire ni Federika Mogerini u ime Evropske unije, prenosi Dojče vele.

Izvor: Dojče vele
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

"Očito je namera da se na kraju svi dovedu pred svršen čin."

"Albanski premijer Rama šalje velikoalbanske signale", piše bečki dnevnik Standard, dodajući u podnaslovu da "kosovski premijer hoće da ukine carine za Srbiju u zamenu za priznanje nezavisnosti Kosova".

"U utorak je", piše novinarka Adelhaid Velfl, "kosovski premijer Ramuš Haradinaj pristao da ukine carine od 100 odsto za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu – na 120 dana. Beograd bi, kaže Haradinaj, zauzvrat trebalo da prizna Kosovo, a Kosovo bi trebalo da dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama. On zahteva i međunarodnu konferenciju na koji bi SAD i EU trebalo da zapečate sporazum između Srbije i Kosova."

"Prema rečima bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića i Trampov predizborni strateg Kori Levandovski spada u lobiste koji se zalažu za podelu Kosova. Na adresi Levandovskog u Vašingtonu je registrovana firma Tvin roks global koja ima ugovor sa srpskom nacionalističkom strankom SNSD, koja, opet želi podelu i samim tim i uništenje Bosne i Hercegovine."

U komentaru ovih događaja, novinarka Velfl podseća da su lobisti već odavno utvrdili planove o podeli Kosova ili razmeni teritorija između Kosova i Srbije, ali da "se do sada to sve događalo iza zatvorenih vrata, u tajnosti i bez učešća civilnog društva. Nadležna prestavnica EU za spoljne poslove Federika Mogerini očito ne oseća obavezu da se pridržava demokratskih principa."

"Ona nije predstavila nikakav pregovarački papir i time demonstrira suprotnost transparentnosti za koju se EU navodno zalaže. Očito je namera da se na kraju svi dovedu pred svršen čin tako da debata više neće biti moguća. I to pored toga što mnogi stručnjaci upozoravaju na opasnosti od povlačenja granica na Balkanu po etničkim kriterijumima. Poslednji put je EU tako izdala sopstvene vrednosti 1992, kada je Kutiljerovim planom podržala podelu Bosne i Hercegovine duž etničkih linija", piše između ostalog Adelhajd Velfl.

Austrijski Tiroler tagescajtung piše da je "kosovska vlada uvođenjem visokih carina na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine izazvala krizu među koalicionim partnerima. Jedan dan nakon što je Alijansa za budućnost premijera Ramuša Haradinaja i Demokratske partije predsednika parlamenta Kadrija Veseljija ispoljila različita mišljenja, Haradinaj više nije isključivao mogućnost održavanja novih izbora."

"Dok se Veselji zalagao za privremeno ukidanje carina na 120 dana, što bi omogućilo nastavak dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, Haradinaj je to uslovio održavanjem međunarodne konferencije, ali i ukidanjem viza EU za građane Kosova. I sada je, prema medijskim izveštajima, šef vlade rekao da će, ako se veći koalicioni partner PDK odluči da napusti koaliciju, biti održani novi prevremeni izbori", piše Tiroler tagescajtung.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 390 idi na stranu