Protesti u Trsteniku, Zrenjaninu i Kuršumliji

Protest "Jedan od pet miliona" održan je u Trsteniku i Zrenjaninu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 31.01.2019.

22:15

Protesti u Trsteniku, Zrenjaninu i Kuršumliji
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Protest uTrsteniku održan je na platou ispred opštine uz fenjer kao simbol protesta i transparente "Stop medijskom mraku", "Stop diktaturi" i "Abdiciraj".

Preduzetnik iz Trstenika Bojan Petrović ukazao je na to da lokalna Televizija Trstenik, iako se delom finansira iz budžeta opštine nije odgovorila na zahteve demonstranata da građani vide i čuju drugačije mišljenje.

"Ali je zato na istoj televiziji svoje minute dobio predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka koga sedam saradnica, žena, tereti za nasilje i seksualno uznemiravanje i protiv koga su podnete krivične prijave", rekao je Petrović.

Okupljenim građanima se obratio bivši poslanik iz Kruševca Srđan Milivojević koji je kazao da je fenjer koji je držao upaljen 30. novembra u Kruševcu kada je napadnut lider Levice Srbije Borko Stefanović.

"Ovde u ovom fenjeru vidite iskre iz pogleda jednog čoveka koji je u Kosovskoj Mitrovici kazao 'Nas je ipak više, slobodu u meni ubiti ne možete'. Ime tog čoveka je Oliver Ivanović. U ovom plamenu je pero Slavka Ćuruvije i zvezda Omera Mehića", rekao je Milivojević i dodao da su oni žrtve vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je rekao da je potrebno utvrditi demokratska pravila za održavanje izbora i poručio da bez toga okupljeni u Trsteniku ne idu na izbore.

Protestna šetnja završena je ispred zgrade Radio Televizije Trstenik povicima i zvižducima i pozivima uredniku i vlasnicima televizije da poštuju Ustav i pravo građana na objektivno informisanje.

Protesna šetnja "Jedan od pet miliona" održana je večeras u i Zrenjaninu, a novinar Srđan Škoro i student Dejan Janjić (19) zatražili su ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Janjić koji studira u Beogradu, izneo niz zahteva za gradsku i republičku vlast, i poručio da Zrenjanin mora biti poznat po privredi, sportskim uspesima i kulturnim dešavanjima, a ne po učesnicima rijalitija.

On je kazao da je svaki korak u šetnji korak ka zajedničkom cilju, a to je "da se dođe do svesne, zadovoljne, pametne, solidarne i bratske Srbije" i pozvao sve studente da se priključe protesnim šetnjama, posebno Zrenjanince koji studiraju na visokoškoslkim ustanovama i srednjim školama u Zrenjaninu, kao i njihove profesore.

"Da prestanu da nas lažu u vezi vode, jer nema vode koja će njih oprati. Iz Begeja da opet uzmemo vodu za supu, da bude plovan i ponos banatske ravnice i da se ispita sva imovina političara iz vlasti i njihovih partnera koji su se obogatili na račun građana Zrenjanina", poručio je Janjić.

Među zahtevima je i to da radnik bude poštovan i cenjen, da radnici ne budu robovi stranih kompanija, da se ulaže u domaće privrednike i inovatore, a ne samo, kazao je, u sumnjive strane firme.

"Nismo došli ovde zbog sendviča, tri litre mleka, mi imamo dečačke snove, imamo ono što deca sanjaju, slatko detinjstvo, odrastanje uz roditelje, da ovde radimo, osnujemo porodicu i ovde ostanemo", rekao je Janjić okupljenim građanima.

Novinar Srđan Škoro rekao je da je dobro što tom gradu nisu menjali ime, jer je Zrenjanin 47. grad koji se zove "Jedan od pet miliona".

"Ovo nije Vučićev grad, kao što Srbija nije Vučićeva. U Srbiji, nažalost vlada kuga, a ta kuga se zove Srpska napredna stranka i mi moramo zajedno da se odbranimo od te pošasti, jer ako to ne učinimo sada, nestaćemo i kao narod i kao država vrlo brzo", kazao je Škoro.

On je dodao da ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević vređa sve čestite profesore, njih 1.500 da Beogradskog univerziteta i svih viših škola, asistenata i docenata koji su, kako je kazao, za njega niko i ništa što je sramota.

"Pošto bez Banata nema pravog inata, pozivam vas da sledećeg četvrtka dođete u duplo većem broju i da svakog četvrtka pokažete i jasno kažete ovo je naša zemlja i nećemo odavde da idemo", poručio je Škoro. Protest građana održan je večeras u Kuršumliji, a demonstranti su posle okupljanja ispred zgrade opštine sa pištaljkama prošetali glavnom ulicom.

Pred okupljenima je govorio sportski komentator Milojko Pantić koji je rekao da građani Srbije tri decenije "žive u ratnom ili vanrednom stanju" dok ih besomučno pljačka komunističko-nacionalistička i kriminogeno-politička koalicija.

On je dodao da je ta koalicija napravljena isključivo radi očuvanja vlasti i pljačke građana i podsetio da je čine iste stranke i isti ljudi.

Pantić je ocenio da je vlast ponizila penzionere, otela im deo zaslužene penzije da bi tu njihovu sirotinju dala "belosvetskim tajkunima za nekakva nova radna mesta".

"Aleksandar Vučić je sve medije u Srbiji pretvorio u duboki tabloidni glib preko koji nacionalističkim porukama i mržnjom truje razum i dušu srpskog naroda", kazao je Pantić.

Odbornik u lokalnoj Skupštini Slavko Ilić podsetio je na ultimatum koji su učesnici protesta prošlog četvrtka postavili Vučiću, zatraživši smenu lokalne vlasti.

"Pošto ni dan danas od njega nema odgovora mi mu sa ovog mesta poručujemo da po cenu života nećemo odustati od namere da blokiramo magistralni put Niš - Podujevo kod Merdara", kazao je Ilić.

On je najavio da će se ta blokada dogoditi sledećeg utorka ili srede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: