Haradinaj uputio pismo sa zahtevima

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj spreman je da odmah ukine takse nametnute Beogradu uz jedan uslov.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA / Valdrin Xhemaj
Foto: EPA / Valdrin Xhemaj

Kako je navedeno, uslov je da SAD i EU iniciraju i organizuju održavanje međunarodne konferencije na kojoj bi bio postignut sveobuhvatni sporazum Beograda i Prištine, koji bi, između ostalog, podrazumevao uzajamno priznanje i garantovao stolicu Prištini u EU.

Pismo sa tim zahtevima Haradinaj je danas uputio ambasadorima Kvinte i šefici Kancelarije EU u Prištini.

U slučaju da se ne dođe do postizanja finalnog sporazuma, takse bi, kaže Haradinaj, bile vraćene.

U pismu, koje objavljuje portal Albeu, Haradinaj iznosi duboko uverenje da bi ove godine mogao da bude postignut sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum Kosova i Srbije.

Taj sporazum bi se, kako kaže, bavio svim otvorenim pitanjima uključujući ratne reparacije, manjinska prava u "obema zemljama", kao i raznim ekonomskim, socijalnim i kulturnim pitanjima - koja vode ka međusobnom priznavanju.

Uz to se podseća da je prištinska vlada odluku o uvećanim taksama donela 21. novembra prošle godine, Haradinaj kaže da je ta odluka došla kao odgovor na tekuće povrede sporazuma CEFTA i akcije koje Beograd preduzima na štetu Prištine.

Smatra da bi konferencija trebalo da počne što je pre moguće, a trajala bi 14 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 132 idi na stranu