Šarčević: Direktori deset škola ostaju bez fotelja

Deset direktora osnovnih i srednjih škola biće smenjeno početkom drugog polugodišta, najavio je za "Novosti" ministar prosvete Mladen Šarčević.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 27.01.2019.

09:29

Šarčević: Direktori deset škola ostaju bez fotelja
Foto: Thinkstock

Bez fotelje će ostati rukovodioci škola u Vučitrnu, Ranilugu, Preševu, Aleksincu, Nišu, Požegi i četiri beogradske škole - dve u Obrenovcu, u Zemunu i Surčinu.

List navodi da je razlog za smenjivanje lažiranje broja učenika i formiranje većeg broja odeljenja nego što je zakonom propisano. Prosvetna inspekcija prethodno je utvrdila da su u ovim školama formirana odeljenja sa manje od 15 učenika, što je zakonski minimum. Fiktivno je prikazivan veći broj đaka, kako bi bili izbegnuti tehnološki viškovi. Tako su, na primer, od 25 učenika formirana dva, umesto jednog odeljenja.

Prosvetna inspekcija proveravala je 200 škola u šest školskih uprava i pronašla nepravilnosti u više od 30 odsto, tačnije u 73 škole. Prvih 10 smena nije kraj, jer još nisu završene detaljne analize svih škola u kojima je inspekcija pronašla nepravilnosti, rekao je Šarčević.

"Nameravamo i da pojednostavimo proceduru oduzimanja licenci za rad sekretarima škola. Oni moraju da snose veliki deo odgovornosti, jer treba da kontrolišu rad direktora, a ne da budu saučesnici u nepravilnostima", kazao je Šarčević.

List navodi da su nepravilnosti pronađene i u školskim upravama u Beogradu i Nišu, gde su već smenjeni savetnici zaduženi za finansijska pitanja. Oni su, prema rečima ministra, morali da znaju za lažiranje broja učenika u školama, ali su to tolerisali i nisu prijavili. Oni su time postali saučesnici, jer su manipulisali podacima, rekao je Šarčević.

Podsetimo da je Šarčević ranije za list Danas naveo da će direktori za lakše prekršaje dobijati samo opomenu. Takođe, rekao je da je analiza proširena i na muzičke škole i škole za decu sa smetnjama u razvoju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: