Čestitke Makedoniji i Grčkoj: Završetak "nemoguće misije"

Evropski zvaničnici i političari čestitali su Makedoniji i Grčkoj na ratifikaciji Prespanskog sporazuma.

Izvor: Beta

Petak, 25.01.2019.

15:26

Čestitke Makedoniji i Grčkoj: Završetak
Foto: Thinkstock

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i komesar za proširenje EU Johanes Han čestitali su Makedoniji i Grčkoj na završetku "nemoguće misije".

Tusk je na Tviteru, na makedonskom, grčkom i engleskom, par minuta posle ratifikacije sporazuma iz Prespe u grčkom parlamentu čestitao premijerima Makedonije i Grčke, Zoranu Zaevu i Aleksisu Ciprasu.

"Imali su imaginaciju, rizikovali su, bili su spremni da žrtvuju svoje interese za veće dobro. Zorane, Aleksise - dobro urađeno! Nemoguća misija završena", naveo je Tusk.

Komesar za proširenje EU Johanes Han čestitao je danas Makedoniji i Grčkoj na sporazumu iz Prespe koji je danas ratifikovao grčki parlament.

Han je na Tviteru, ubrzo pošto su grčki poslanici tankom većinom usvojili sporazum, ocenio da je to "istorijski proboj za dve zemlje, region i Evropu u celini".

"Čestitam liderima obe strane na njihovoj hrabrosti i viziji", naveo je Han i dodao da bi taj dogovor "trebalo da bude inspiracija za ceo region".

On je ocenio da se taj uspeh ne bi dogodio bez čvrste perspektive pristupanja EU i dodao da je prikazana "moć privlačnosti EU" koja donosi stabilnost i napredak u regionu kada su sile destabilizacije u usponu.

"Lično sam veoma srećan pošto je dug put do Prespe počeo sporazumom iz Pržina 2015. u kojem sam posredovao", naveo je Han. Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas rekao je danas, povodom ratifikacije Prespanskog sporazuma u grčkom parlamentu, da su to odlične vesti za Evropu.

"Odlične vesti za Evropu i velika pobeda diplomatije", naveo je Mas na tviteru.

Grčki parlament ratifikovao je danas, sa tesnom većinom, od 153 glasa „za" prema 146 „protiv" i jednim uzdržanim, Sporazum iz Prespe koji je Atina potpisala sa Skopljem prošle godine o promeni imena Makedonije u Republika Severna Makedonija.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je ratifikaciju Prespanskog sporazuma u grčkom parlamentu.

"Pozdravljam današnju ratifikaciju u grčku parlamentu. To je bitan doprinos stabilnosti i prosperitetu celog regiona. Radujem se budućem pristupanju Republike Severne Makedonije NATO-u", poručio je Stoltenberg na Tviteru.

Grčki parlament danas je ratifikovao Prespanski sporazum, 153 poslanika podržala su sporazum, dok je 146 bilo protiv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: