B92 u Melburnu: "Fryday" - 44 stepena i restrikcije struje

Australija je poznata po toplom vremenu, ali temperature koje su zabeležene proteklih dana u državi Viktorija ne pamte ni njeni najstariji stanovnici.

Izvor: B92

Petak, 25.01.2019.

09:33

B92 u Melburnu:
Foto: B92

Zbog toga ne čudi da je petak, dan kada su se svi u Melburnu i širom Australije pržili na žestokom letnjem suncu, dobio "novo" ime - "Fryday" (fry - pržiti).

U poslednja dva dana na ulicama Melburna i još nekih gradova bilo je, javlja reporter B92 iz tog grada, prosto neizdrživo. Iz betona je izbijala toplota, a da sve bude gore, jak i vreo vetar stvarao je "efekat rerne".

Ulice su tokom dana uglavnom bile puste i prazne, a temperatura je u 6 časova ujutro već dostigla 31 podeok. U 10 časova već je bilo 35, u podne 40, a u 14 časova zabeležen je maksimum od čak 44 stepena.

U pojedinim mestima temperatura je dostigla i 47 podeok na skali Celzijusa.

Vlasti su, zbog toga, upozorile stanovništo da unose dovoljno tečnosti i ne izlaze na ulicu bez preke potrebe, a zbog preterane potrošnje energije zbog klima-uređaja sprovedene su i planske restrikcije, pa su neki delovi Melburna ostali bez struje. Građani su čak zamoljeni da, tokom kritičnih sati, ne koriste mašine za pranje veša i sudova, pumpe za bazene i druge aparate.

Meteorolozi prognoziraju da bi ovaj mesec mogao da postane najtopliji januar u Australiji do sada, dok je prošla godina bila treća najtoplija dosad.

Za dane vikenda, ipak, najavljeno je zahlađenje, pa će na području Melburna u subotu i nedelju biti znatno prijatnijih 25-26 stepeni.
Foto: B92
Foto: B92
Foto: B92
Foto: B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: