Rute upozorava: EU je pred podelom

Holandski premijer Mark Rute upozorio na sve veći jaz između severa i juga EU ako Italija bude označena kao prekršilac budžetskih pravila evrozone.

Izvor: Beta/AP

Četvrtak, 24.01.2019.

12:35

Rute upozorava: EU je pred podelom
Ilustracija: Getty Images

Govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, Rute je rekao da ga ljudi u njegovoj zemlji pitaju zašto Holandija primenjuje mere da bi se pridržavala budžetskih propisa kada drugi to ne rade. Prema njegovim rečima, spor oko italijanskog budžeta "stvara nepoverenje između severa i juga".

Iako je Rim unekoliko smekšao svoj stav nakon što je EU zapretila sankcijama, predloženi deficit je i dalje veći nego što je EU tražila da bi se smanjio italijanski javni dug.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki se složio da EU treba da "primenjuje iste standarde na različite članice" ali je naveo i da Italija nema isti tretman kao ranije Francuska.

Francuska je ;tokom prethodnih par godina imala relativno visoki deficit, a EU je to, po široko prihvaćenom gledištu, tolerisala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: