Gutereš: Sprečiti katastrofu u Venecueli

Davos -- Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas na "dijalog" u Venecueli da bi se sprečila "eskalacija" koja bi dovela do "katastrofe".

Izvor: Beta/AFP
Podeli

"Nadamo se da je dijalog moguć da bi se izbegla eskalacija koja bi vodila u sukob koji bi bio katastrofalan za stanovništvo i region", rekao je Gutereš u intervjuu.

Venecuelanski opozicionar Huan Gvaido se juče proglasio za predsednika zemlje, prkoseći tako izabranom predsedniku Nikolasu Maduru.

"Suverene vlade imaju mogućnost da odluče šta žele", naveo je Gutereš govoreći o priznavanju jednog od njih dvojice za legitimnog lidera. SAD i njihovi saveznici u regionu, počevši od Brazila i Kolumbije, priznali su Gvaida.

EU je pozvala da se čuje "glas naroda" Venecuele i zatražila "slobodne" izbore, ali nije priznala samoproglašenog vršioca dužnosti predsednika.

EU ne priznaje ni Madura. Gvaido se za predsednika proglasio pred desetinama hiljada pristalica koje u Karakasu demonstriraju protiv Madura, čiji drugi mandat ne priznaju SAD, EU i veći broj latinoameričkih zemalja.

Pristalice i protivnici Madura su izašli na ulice širom Venecuele, a tenzije su velike. Prema navodima nevladinih organizacija, od utorka je život izgubilo 13 ljudi.

strana 1 od 390 idi na stranu