"Brate Maduro, glavu gore, uz tebe smo"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, čiji odlazak traže SAD, i izrazio mu podršku.

Izvor: Beta/AFP

Četvrtak, 24.01.2019.

08:58

Foto: Tanjug/AP

"Brate Maduro, glavu gore, Turska je uz tebe", rekao je Erdogan svom kolegi u telefonskom razgovoru. To je na Tviteru naveo njegov protparol Ibrahim Kalin.

Kalin je takođe podelio i hešteg #WeAreMaduro (Mi smo Maduro) kao znak podrške venecuelanskom predsedniku.

Erdogan i Maduro vie godina održavaju bliske veze.

Tokom posete Karakasu u decembru, Erdogan je javno podržao Madura u pogledu sankcija koje su SAD nametnule Venecueli.

Takođe, turski lider je Maduru obećao pomoć u rešavanju ekonomske krize.

SAD i njihovi saveznici u regionu, počevši od Brazila i Kolumbije, priznali su predsednika venecuelanskog parlamenta Huana Gvaida, koji se juče sam proglasio za predsednika. EU je pozvala da se čuje "glas naroda" Venecuele i zatražila "slobodne" izbore, ali nije priznala samoproglašenog vršioca dužnosti predsednika. EU ne priznaje ni Madura.

Gvaido se za predsednika proglasio pred desetinama hiljada pristalica koje u Karakasu demonstriraju protiv Madura, čiji drugi mandat ne priznaju SAD, EU i veći broj latinoameričkih zemalja.

Pristalice i protivnici Madura su izašli na ulice širom Venecuele, a tenzije su velike. Prema navodima nevladinih organizacija, od utorka je život izgubilo 13 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: