Gaido se proglasio predsednikom, Tramp ga priznao, sukobi

Predsednik parlamenta Venecuele, jedine institucije pod kontrolom opozicije, Huan Gaido proglasio se "prelaznim predsednikom" države.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Pročitajte još:

Posle Amerike Gaida priznalo još osam zemalja

Maduro besan: Državni udar! Amerikanci, imate 72 sata

"Zvanično se zaklinjem da ću preuzeti ovlašćenja izvršne vlasti kao predsednik Venecuele kako bismo dobili prelaznu vladu i slobodne izbore", rekao je Gaido.

Među prvima je reagovao američki predsednik Donald Tramp koji je izrazio podršku Gaidu.

"Danas zvanično priznajem predsednika parlamenta Venecuele Huana Gaida za prelaznog predsednika Venecuele", navodi se u Trampovom saopštenju.

Time je Tramp povećao pritisak na aktuelnog šefa te države Nikolasa Madura, preneo je Rojters.

Tramp je u saopštenju naveo da će iskoristiti "punu težinu ekonomske i diplomatske moći SAD da se založe za ponovno uspostavljanje demokratije u Venecueli" i istovremeno podstakao i druge vlade zapadne hemisfere da takođe priznaju Gaida.

Pristalice venecuelanske opozicije ranije danas su počele marš ulicama Karakasa, zahtevajući da predsednik Nikolas Maduro siđe sa vlasti.

Gaido (35) je nedavno pozvao na proteste smatrajući da treba da bude formirana prelazna vlada.

Nikolas Maduro je ponovo izabran za predsednika 20. maja 2018. posle prvog šestogodišnjeg mandata. Veći deo opozicije je bojkotovao izbore i ne priznaje rezultate.

Duboka politička i ekonomska kriza potresa Venecuelu kojoj su SAD uvele sankcije.

Incidenti na ulicama, ima mrtvih

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Vojska Venecuele odbija da prizna predsednika parlamenta Huana Guaida za privremenog predsednika, saopštio je ministar odbrane Padrino Lopes.


"Vojnici ne priznaju predsednika koji nam je nametnut pod uticajem stranih interesa i samoproklamovano, nezakonito. Oružane snage brane Ustav i garantuju nacionalni suverenitet", napisao je Lopes na Tviteru.

Incidenti su izbili između pripadnika snaga bezbednosti i pristalica opozicije u Karakasu, posle protesta na kojem se lider opozicije Huan Gaido proglasio prelaznim predsednikom Venecuele, javila je agencija Frans pres na licu mesta.

Do nasilja je došlo pošto je nekoliko desetina pristalica opozicije blokiralo glavni put u jednoj četvrti Karakasa.

Policija je koristila suzavac da rastera okupljene.

Za sada nema izveštaja da li je bilo povređenih ili privedenih.

U Karakasu su istovremeno održani skupovi pristalica i vlasti u Venecueli.

U antivladinim protestima u gradu San Kristobal poginule su dve osobe, a povređeno je još petoro ljudi, saopštile su vlasti Venecuele.

Dvojica nastradalih demonstranata ubijena su iz vatrenog oružja, rekla je portparolka ministarstva zdravlja venecuelanske države Tahira.

U neredima tokom protekle nedelje poginula je najmanje još jedna osoba, prenosi AP.

Svet

strana 1 od 390 idi na stranu