Gaido se proglasio predsednikom, Tramp ga priznao, sukobi

Predsednik parlamenta Venecuele, jedine institucije pod kontrolom opozicije, Huan Gaido proglasio se "prelaznim predsednikom" države.

Izvor: Beta

Sreda, 23.01.2019.

22:06

Gaido se proglasio predsednikom, Tramp ga priznao, sukobi
Foto: Tanjug/AP

"Zvanično se zaklinjem da ću preuzeti ovlašćenja izvršne vlasti kao predsednik Venecuele kako bismo dobili prelaznu vladu i slobodne izbore", rekao je Gaido.

Među prvima je reagovao američki predsednik Donald Tramp koji je izrazio podršku Gaidu.

"Danas zvanično priznajem predsednika parlamenta Venecuele Huana Gaida za prelaznog predsednika Venecuele", navodi se u Trampovom saopštenju.

Time je Tramp povećao pritisak na aktuelnog šefa te države Nikolasa Madura, preneo je Rojters.

Tramp je u saopštenju naveo da će iskoristiti "punu težinu ekonomske i diplomatske moći SAD da se založe za ponovno uspostavljanje demokratije u Venecueli" i istovremeno podstakao i druge vlade zapadne hemisfere da takođe priznaju Gaida.

Pristalice venecuelanske opozicije ranije danas su počele marš ulicama Karakasa, zahtevajući da predsednik Nikolas Maduro siđe sa vlasti.

Gaido (35) je nedavno pozvao na proteste smatrajući da treba da bude formirana prelazna vlada.

Nikolas Maduro je ponovo izabran za predsednika 20. maja 2018. posle prvog šestogodišnjeg mandata. Veći deo opozicije je bojkotovao izbore i ne priznaje rezultate.

Duboka politička i ekonomska kriza potresa Venecuelu kojoj su SAD uvele sankcije.

Incidenti na ulicama, ima mrtvih

Foto: Tanjug/AP
Incidenti su izbili između pripadnika snaga bezbednosti i pristalica opozicije u Karakasu, posle protesta na kojem se lider opozicije Huan Gaido proglasio prelaznim predsednikom Venecuele, javila je agencija Frans pres na licu mesta.

Do nasilja je došlo pošto je nekoliko desetina pristalica opozicije blokiralo glavni put u jednoj četvrti Karakasa.

Policija je koristila suzavac da rastera okupljene.

Za sada nema izveštaja da li je bilo povređenih ili privedenih.

U Karakasu su istovremeno održani skupovi pristalica i vlasti u Venecueli.

U antivladinim protestima u gradu San Kristobal poginule su dve osobe, a povređeno je još petoro ljudi, saopštile su vlasti Venecuele.

Dvojica nastradalih demonstranata ubijena su iz vatrenog oružja, rekla je portparolka ministarstva zdravlja venecuelanske države Tahira.

U neredima tokom protekle nedelje poginula je najmanje još jedna osoba, prenosi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: