Izetbegović ne odustaje: RS nije samo srpska

Sarajevo -- Predsednik SDA Bakir Izetbegović izjavio danas da Republika Srpska nije samo srpski, već i bošnjački i hrvatski entitet, prenosi Klix.ba.

Izvor: klix.ba
Podeli
EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC
EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Podsetimo, stranka nekadašnjeg člana Predsedništva BiH juče je najavila da će pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine pokrenuti proceduru radi preispitivanja trenutnog naziva bosanskohercegovačkog entiteta - Republike Srpske.

Izetbegović je na današnjoj konferenciji za medije rekao da je inicijativa upućena jer je nedvosmisleno jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog reda u RS, odnosno da se nad njima vlada.

"Oni nemaju mesta u institucijama entiteta RS. Povratnike vređaju i nazivaju ih okupatorima Drine, verske službenike vređaju i za njih se govori da arlauču", rekao je Izetbegović.

On je kazao da u izvornom Dejtonskom sporazumu, napisanom na engleskom jeziku, RS ne znači ništa. Kako kaže, takođe je u RS intenziviran napad na BiH, na dnevnoj bazi, od NATO puta pa sve do poređenja BiH s Kosovom i da je to razlog zbog kog je upućena ta inicijativa.

"Ako je to srpsko i ničije drugo onda se možda mogu i tako ponašati. Nije zahtev da se ukine naziv RS jer u ovoj zemlji je sve i srpsko, ali nije ekskluzivno srpsko. Dakle pripada i Bošnjacima i Hrvatima i Ostalim jednako kao i Srbima. Tražićemo da se u sve, pa i u naziv RS-a unesu Bošnjaci i Hrvati", kazao je Izetbegović.

Lider SDA istakao je da je vreme da se kaže dosta je, jer je RS bazirana na kostima ljudi i na genocidu, a prihvaćena je zbog mira. "Nismo prihvatili da to bude entitet u kojem će se dominirati i u kojem će se ponižavati ljudi", rekao je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 155 idi na stranu