Incko: Inicijativa SDA neodgovorna i kontraproduktivna

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocenio da je inicijative za osporavanje naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, neodgovorna

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.01.2019.

12:59

Incko: Inicijativa SDA neodgovorna i kontraproduktivna
Ilustracija: Thinkstock

Incko je u izjavi za Srnu podsetio da se, prema Ustavu, BiH sastoji od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH.

Incko inicijative za osporavanje naziva RS, usred rasprava o formiranju vlasti, neodgovorna, kontraproduktivna i dodatno podriva poverenje medju konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima.

Visoki predstavnik je rekao da Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira kontinuirano izražava posvećenost temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene zemlje koja se sastoji od dva entiteta.

Incko je pozvao stranke da se uzdrže od bilo kakvih daljih polarizirajućih poteza i retorike, te da se konstruktivno uključe u što brže formiranje vlasti na svim nivoima.
Zbog delimične blokade vlasti u Vašingtonu, u američkoj Ambasadi u BiH nisu bili u mogućnosti da daju stav u vezi sa inicijativom SDA.

Stranka demokratske akcije saopštila je u sredu da će posredstvom svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

Predsedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nakon toga da inicijativa SDA za pokretanje procedure pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska nije spojiva sa Ustavom BiH, da je potpuno neprihvatljiva, te da predstavlja rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i "inicijativu za razdruživanje u BiH".

Dodik je tim povodom za danas sazvao sastanak lidera svih srpskih političkih stranaka zastupljenih u Skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: