Dizalica došla po cisterne sa amonijakom, ispala iz šina

Dizalica koja je stigla u selo Jasenovik kraj Niša kako bi posle pet dana sklonila cisterne sa amonijakom ispala je iz šina.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2019.

15:15

Dizalica došla po cisterne sa amonijakom, ispala iz šina
B92

Meštani su i dalje u selu i čekaju evakuaciju.

Ni pet dana od incidenta nadležni ne odgovaraju na pitanja novinara o tome šta je uzrok prevrtanja cisterni - stara pruga na koju se meštani žale, ili su odgovorni privatni prevoznici.

Dve cisterne pune opasne materije, koje na sreću nisu iscurile, još od subote 19. januara stoje kraj pruge u celu Jasenovik.

Radnici od tada popravljaju prugu, kako bi vozovi mogli ponovo da prolaze. U selo je danas stigla i dizalica, koja je trebalo da skloni cisterne iz sela, a za jutros je bila najavljena i evakuacija stanovništva, pa je do daljeg odložena.

Ipak, kako saznajemo sa mesta zbivanjna, tri osovine dizalice su ispale iz šina, a radnici sada moraju da ih vrate kako bi nastavili posao.

Za to vreme, meštani su i dalje u selu, a još nema zvanične potvrde da li će i kada biti evakuisani.

Iz Ministarstva saobraćaja i Infrastrukture železnice ne odgovaraju na pitanja novinara zašto su se radovi na popravci pruge odužili. Nema odgovora ni na pitanja šta je uzrok iskliznuća cisterne sa amonijakom i da li je krivac pruga koja nije remontirana decenijama, kako kažu meštani, ili privatni prevoznik nije obezbedio cisterne po propisima.

Podsetimo, dve cisterne pune opasne materije ispale su iz šina pre 5 dana, oštećeno je oko 300 m pruge, a saobraćaj je blokiran i vozovi na pruzi Niš - Zaječar neće prolaziti do kraja nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: