Beograd zavejan, čišćenje snega Sizifov posao VIDEO

Beograd -- Sneg koji je počeo da pada tokom noći u Beogradu, ne prestaje. Prema prognozama, padaće i naredna dva dana, zbog čega se očekuju problemi u saobraćaju.

Izvor: B92, Tanjug, prva
Podeli
Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

Gradske službe su u četvrtom stepenu pripravnosti, što znači da glavni gard čisti 1.600 ljudi i oko 300 mašina. Ipak, zbog činjenice da sneg i dalje pada, izgleda da je čišćenje ulica i vozila poput Sizifovog posla.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kazao je za Vesti TV Prve da je prognoza meteorologa bila nešto drugačija, odnosno da se očekivalo manje snega.

"Po sadašnjoj prognozi, sneg će padati i danas, i sutra, kao i u subotu i nedelju. Gradske službe su konstantno u četvrtom stepenu pripravnosti. Sve službe rade i prekovremeno i daju sve od sebe da se ublaže problemi", kazao je on.

"Svi svetski gradovi, kada su ovakve padavine, funkcionišu usporeno", kazao je gradonačelnik Beograda i apelovao na sugrađane da građani koriste druge načine transporta, ako mogu, kako bi se saobraćaj rasteretio.

"Neophodno je da svi učinimo nešto da do nedelje funkcionišemo što bolje", rekao je on.

Na pitanje da li od jutros ima problema u funkcionisanju gradskog prevoza, kaže da je bilo na liniji 57, u Ulici kneza Višeslava, ali istiće da su nadležne ekipe odmah upućene u tu ulicu.

Ima problema, i biće ih, ali je važno da sve službe reaguju brzo.

Šta kaže prognoza?

U Srbiji će danas biti oblačno sa snegom, samo ujutru i pre podne na jugoistoku, istoku i u Banatu i sa kišom koja će se rano ujutru ponegde lediti pri tlu.

Očekuje se povećanje visine snežnog pokrivača u većini mesta za oko 10 cm, osim na jugozapadu i u Bačkoj, gde se očekuje manje. Duvaće slab i umeren, severni i severozapadni vetar.

Jutarnja temperatura biće od -2 do 2 stepena, a najviša dnevna od 0 do 4 stepena. U Beogradu će biti oblačno sa snegom, samo rano ujutru ponegde i sa kišom uz mogućnost pojave poledice. Tokom prepodneva u Beogradu se očekuje novih pet centimetara snega, a posle podne postepeni prestanak padavina, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Sutra (u petak) i u noći ka suboti dodatnih 10 do 20 cm, tako da će ukupna visina snežnog pokrivača u subotu biti oko 30 cm, a u pojedinim delovima grada i više, naveo je RHMZ na sajtu.

Jutarnja temperatura oko 0, a najviša dnevna oko 1 stepen. Prema izgledima vremena, do 31. januara, u petak i subotu oblačno sa snegom. Više padavina se očekuje u petak uveče i tokom noći ka suboti uz dalje povećanje visine snežnog pokrivača.

U subotu posle podne postepeni prestanak padavina. U nedelju ujutru mraz, tokom dana suvo i malo toplije. U ponedeljak oblačno sa kišom, u planinskim predelima sa snegom. Zatim od utorka oblačno i hladnije sa snegom.

strana 1 od 157 idi na stranu