Kakav manevar Edija Rame

Albanski premijer Edi Rama samo dan nakon preuzimanja dužnosti ministra spoljnih poslova izjavio da tu dužnost prepušta "spornom" Gentu Čakaju.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.01.2019.

11:26

Kakav manevar Edija Rame
Getty Images

Čakaj, koji je Albanac s Kosova, izazvao je pravi potres na albanskoj političkoj sceni jer je Rama želeo da ga postavi na mesto ministra spoljnih poslova, ali je potpis na to odbio da stavi predsednik države Iljir Meta. Zbog toga je Rama faktički sam sebe izabrao za šefa diplomatije, a sada je tu funkciju vratio Čekaju.

"Ovo je najkraća izjava u mom životu. Ja u svojstvu ministra spoljnih poslova delegiram Genta Čakaja da taj resor predstavlja u međunarodnim institucijama", rekao je Rama, prenela je prištinska Bota sot.

Mediji u Tirani taj Ramin potez tumače kao "ostavku" na dužnost koju je juče preuzeo.

Prvobitan predlog Rame je bio da na mesto smenjenog ministra spoljnih poslova Ditmira Bušatija bude postavljen Čakaj, ali je predsednik Meta odbio da potpiše to imenovanje.

Odbijanje je obrazložio rečima da je Čakaj još mlad i neiskusan (ima manje od 30 godina), a zamerio mu je i to što je podržao predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija u ideji za korekciju granica sa Srbijom, odnosno za razmenu teritorije.

Takođe, Meta je imao primedbu na izveštaj o bezbednosnoj proveri Čakaja, koji je Albanac s Kosova, a školovao se u inostranstvu. Albanski predsednik je smatrao da bi proveru Čakaja trebalo izvršiti u prištinskim institucijama i institucijama zemalja u kojima se školovao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: