Haos u Karakasu; Maduro: Državni udar FOTO/VIDEO

U Karakasu počeli sukobi vojske i demonstranata, piše portal "Nacional". Opozicija: U bolnicu dovedena prva žrtva sukoba. Maduro: Državni udar.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.01.2019.

08:35

Haos u Karakasu; Maduro: Državni udar FOTO/VIDEO
Foto: Tanjug/AP

Kako je preneo Sputnjik, u nekim područjima grada se podižu barikade, čuju se zvuci udaranja u šerpe koji u poslednje vreme u Venecueli simbolišu protest protiv predsednika Nikolasa Madura.

Demonstranti iz velikog područja Katja su različitim predmetima gađali vozilo nacionalne garde.

Specijalne snage su prebačene u područje metroa Gato Negro, gde se takođe okupljaju demonstranti, a mediji pišu da je primenjen suzavac.

Poslanik opozicionog parlamenta Venecuele Hose Olivares je saopštio da je već pala i prva žrtva protesta. "Potvrdili su nam da je u bolnicu područja Katja dovezen prvi poginuli od vatrenog oružja", napisao je on na Tviteru.
Foto: Tanjug, AP
Poznati novinar Roman Kamačo je saopštio da su dve osobe poginule, a dve povređene.

U gradu San Geliks, u državi Bolivar, demonstranti su zapalili statuu predsednika Venecuele Uga Čavesa.
Foto: Tanjug/ AP
Masovni protesti su počeli u ponedeljak, nakon neuspele pobune u vojsci. Ljudi su izašli na ulice, podržavajući grupu pobunjenih vojnika, protestujući protiv politike Madura.

Vlasti su počele da koriste suzavac.

Danas se očekuju najozbiljniji sukobi.
Foto: Tanjug/AP
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro, s druge strane, optužuje američku vladu da je naredila "fašistički državni udar", nakon sprečavanja vojne pobune i uoči demonstracija koje su za danas zakazali i protivnici i pristalice vlade.

Maduro je u obraćanju koje je juče prenosila televizija zatražio od šefa diplomatije Horhea Arease da "potpuno revidira odnose" s Vašingtonom.

Nekoliko sati kasnije, ministar telekomunikacija Horhe Rodriges je optužio američkog potpredsednika Majka Pensa da je naredio "teroristima" da izazovu nasilje tokom protesta opozicije i tako destabilizuju socijalističku vladu Venecuele.

Prema rečima ministra, u ponedeljak je 27 vojnika uhapšeno nakon što su se pobunili protiv predsednika i predali opozicionim aktivistima ukradeno oružje da bi "bilo nasilja, ranjenih i mrtvih tokom protesta".

Rodriges je te aktiviste opisao kao "civile koji pripadaju terorističkoj ćeliji Voluntad popular", partiji zatvorenog opozicionara Leopolda Lopesa i predsednika parlamenta Huana Gvaida.

Kako je naveo, plan je bio da osobe obučene u vojne uniforme "sutra ujutru (u sredu) pucaju na opozicione demonstrante". "A zašto? Da bi izvršili naređenja Majka Pensa", rekao je Rodriges.

Pens je juče podržao venecuelansku opoziciju u zahtevima za prelaznom vladom i novim slobodnim izborima. Prema njegovima rečima, od 51 ukradenog komada oružja 11 nije pronađeno i vraćeno i moglo bi biti iskorišćeno protiv demonstranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: