Žestok odgovor Damaska: Gađaćemo aerodrom u Tel Avivu

Damask odgovara na vazdušne napade Izraela na teritoriju Sirije. "Ako nastavite, iskoristićemo pravo samoodbrane i bombardovati aerodrom u Tel Avivu".

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2019.

07:20

Žestok odgovor Damaska: Gađaćemo aerodrom u Tel Avivu
Foto: EPA-EFE Youssef Badawi

Zvanični Damask je, kako prenosi Raša tudej, objavio da će "vratiti" Izraelu za vazdušne napade ukoliko Savet bezbednosti UN hitno ne zabrani upade u sirijski vazdušni prostor Izraelu.

Podsetimo, izraelska vojska izvela je vazdušne napade na teritoriju Sirije u noći između nedelje i ponedeljka. Kako je saopšteno, meta napada su bile sirijske i iranske mete u Siriji, uključujući pozicije iranske Snage Kuds koja pripada Revolucionarnoj gardi.

Izrael je ciljao skladišta oružja, obaveštajnu lokaciju i vojni kamp za obuku, te više baterija sirijske protivvazdušne odbrane. Napadi su bili odmazda za napad raketom iranske proizvodnje koju su ispalile iranske snage u Siriji, navela je vojska.

U tim napadima je poginula dvadeset jedna osoba.

S druge strane, agencija AP ocenjuje da je preuzimanjem odgovornosti za taj ali i drugi niz napada iz vazduha, Izrael odstupio još više od dugotrajne politike prikrivanja ili umanjivanja značaja svojih vojnih aktivnosti u susednoj Siriji.

Uz zahtev SB UN da se hitno usvoje mere koje će zaustaviti izraelske upade u vazdušni prostor Sirije, sirijski predstavnik u UN je ujedno optužio Francusku, Veliku Britaniju i SAD, koje su stalne članice SB, da podržavaju i ohrabruju izraelsku agresiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: