Žestok odgovor Damaska: Gađaćemo aerodrom u Tel Avivu

Damask odgovara na vazdušne napade Izraela na teritoriju Sirije. "Ako nastavite, iskoristićemo pravo samoodbrane i bombardovati aerodrom u Tel Avivu".

Izvor: B92, Tanjug, RT
Podeli
Foto: EPA-EFE Youssef Badawi
Foto: EPA-EFE Youssef Badawi

Zvanični Damask je, kako prenosi Raša tudej, objavio da će "vratiti" Izraelu za vazdušne napade ukoliko Savet bezbednosti UN hitno ne zabrani upade u sirijski vazdušni prostor Izraelu.

Podsetimo, izraelska vojska izvela je vazdušne napade na teritoriju Sirije u noći između nedelje i ponedeljka. Kako je saopšteno, meta napada su bile sirijske i iranske mete u Siriji, uključujući pozicije iranske Snage Kuds koja pripada Revolucionarnoj gardi.

Izrael je ciljao skladišta oružja, obaveštajnu lokaciju i vojni kamp za obuku, te više baterija sirijske protivvazdušne odbrane. Napadi su bili odmazda za napad raketom iranske proizvodnje koju su ispalile iranske snage u Siriji, navela je vojska.

U tim napadima je poginula dvadeset jedna osoba.

S druge strane, agencija AP ocenjuje da je preuzimanjem odgovornosti za taj ali i drugi niz napada iz vazduha, Izrael odstupio još više od dugotrajne politike prikrivanja ili umanjivanja značaja svojih vojnih aktivnosti u susednoj Siriji.

Uz zahtev SB UN da se hitno usvoje mere koje će zaustaviti izraelske upade u vazdušni prostor Sirije, sirijski predstavnik u UN je ujedno optužio Francusku, Veliku Britaniju i SAD, koje su stalne članice SB, da podržavaju i ohrabruju izraelsku agresiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 390 idi na stranu