SDA želi promenu imena Republike Srpske

SDA je saopštila da će preko predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republike Srpske.

Izvor: Beta

Sreda, 23.01.2019.

15:21

SDA želi promenu imena Republike Srpske
Ilustracija: Thinkstock

"Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS pokazala je da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišćen u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda - Bošnjaka i Hrvata", navodi se u saopštenju SDA.

Ta stranka je ocenila da je "vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegovanosti, suprotno Ustavu BiH i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH".

Po Ustavu BiH, kako se dodaje, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravni na čitavoj teritoriji zemlje, uključujući oba entiteta i Brčko Disktrikt.

"To je potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima", navodi se u saopštenju.

SDA je navela da RS postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, "što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen u nazivu, a drugi isključeni".

Zbog toga će ta stranka pokrenuti proceduru za "usklađivanje naziva RS sa Ustavom BiH, a na osnovu važeće odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: