Zaev pojasnio: Makedonski prvi, albanski drugi

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je albanski jezik drugi zvanični jezik u Makedoniji i istakao da je to definisano Ustavom.

Izvor: Beta

Sreda, 23.01.2019.

07:35

Zaev pojasnio: Makedonski prvi, albanski drugi
Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

"Ustav ga (albanski jezik) definiše kao drugi oficijelni jezik. Za medjunarodnu upotrebu jedinstveno je makedonski. Prvi jezik je makedonski. Drugi je albanski, regulisano zakonom... Upotreba je jasno razgraničena", rekao je on u intervjuu Televiziji Alsat M, koja program emituje pretežno na albanskom jeziku.

Na pitanje novinara zašto je pre nekoliko dana Vlada Makedonije dala saopštenje da je makedonski jedini zvanični jezik, Zaev je rekao da "nije video to saopštenje, iskren da bude".

"Zakonom o upotrebi jezika konačno pravno-formalno zatvaramo okvirni ohridski dogovor. Ostaje ravnopravnost. Daj bože da imamo gradjansko društvo gde ćemo da gledamo na kvalitet gradjanina, a ne na etničku pripadnost... Jezik je alat da se razumemo. Jezik je mogućnost da gradjani ostvare svoja prava, data ustavom", rekao je makedonski premijer.

Prema njegovim rečima, Zakonom o upotrebi jezika velikom procentu građana, koji nisu pripadnici većinskog makedonskog naroda, dato je pravo koje do sada nije bilo omogućeno.

"Ovo je korisno. Ovo je ljudsko pravo. Ovo ima u celom svetu. Treba da gledamo napred. Rasterećuje nas svog bremena nacionalizma. Žalim što opozicija (VMRO DPMNE) ne može da prevaziđe sebe i još živi u svojim nacionalizmima", rekao je Zaev.

On je dodao da će, prema zakonu, novoformirana Agencija za prevođenje asistirati u slučaju da se građanin Albanac, Rom, Turčin ili drugi, nađe u opštini u kojoj su većina stanovništva, iznad 80 odsto, Makedonci i ima potrebu da se obrati na svom jeziku.

Zakonom o upotrebi jezika, koji je usvojen pre godinu dana a objavljen prošle sedmice, jezik koji govori više od 20 odsto stanovništva, odnosno albanski, postao je drugi službeni jezik u svim državnim organima, institucijama i javnim preduzećima.

Zaev je naveo da u Zakonu o upotrebi jezika nema ništa protivustavno i dodao da je taj zakon juče poslat Venecijanskoj komisiji da se "pokaže onima koji imaju rezervu da Vlada nema nikave predrasude" i da ne očekuje primedbe na zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: