"Asad uskratio vize diplomatama EU"

Sirijski predsednik Bašar el Asad uskratio je specijalne vize diplomatama i zvaničnicima Evropske unije koji redovno putuju na relaciji Bejrut-Damask.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.01.2019.

14:20

Foto: Gettyimages

To su saopštili neimenovani zvaničnici EU.

Rojters, pozivajući se na navode trojice neimenovanih diplomata EU, prenosi da se time komplikuju napori za raspoređivanje pomoći civilnim žrtvama rata.

Otkako je građanski rat izbio u Siriji, EU je koristila prestonicu Libana, Bejrut, najbliži veliki grad, kao svoje diplomatsko uporište, pošto je zatvorila većinu svojih predstavništava u Damasku protestujući protiv, kako je opisala, brutalnog Asadovog napada na opoziciju.

Međutim, specijalna dozvola korišćenja sirijskih viza koje omogućavaju višestruki ulazak u Damask ukinuta je početkom januara bez objašnjenja sirijske vlade, navele su neimenovane diplomate EU.

To znači, objašnjava agencija, da će zvaničnici morati da podnose zahteve za jednokratne vize svaki put kada bude bilo potrebno da putuju tamo.

Neimenovane diplomate navele su da veruju da je to pokušaj primoravanja evropskih vlada i evropskog bloka da se ponovo otvore ambasade koje su nekada postojale u Damasku, pošto sirijska vojska, koja uživa podršku ruskih i iranskih snaga, ponovo uspostavlja kontrolu nad većim delom države.

"To je ozbiljan problem za humanitarnu pomoć (koju dostavlja) EU. Ovo je potez koji pogađa diplomate i zaposlene u ambasadama vlada Evrope i institucije EU", kazao je jedan od diplomata.

Rojters napominje da sirijsko ministarstvo spoljnih poslova nije bilo dostupno za komentar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: