Ruski sud odbacio zahtev za oslobađanje "špijuna"

Moskovski sud odbio je danas zahtev za puštanje na slobodu Amerikanca Pola Vilana koji je uhapšen u Rusiji u decembru i optužen za špijunažu.

Izvor: Beta

Utorak, 22.01.2019.

10:50

Ruski sud odbacio zahtev za oslobađanje
Ilustracija: Thinkstock

"Zahtev odbrane za njegovo oslobađanje je odbijen", rekao je sudija moskovskog suda Dmitrij Pronijakin u prisustvu bivšeg američkog marinca, kome je ovo prvo pojavljivanje u javnosti od hapšenja.

Vilan, 48, ;uhapšen je u Moskvi 28. decembra. Ruska obaveštajna služba FSB navela je da su ga priveli u trenutku kad je špijunirao, što on odbacuje.

Jedan od Vilanovih advokata, Vladimir Žerebenkov rekao je danas ruskim novinskim agencijama, uoči pojavljivana njegovog klijenta pred sudom, da je Vilan, kada je priveden u hotelu u Moskvi krajem decembra, imao nešto kod sebe što je sadržalo "državne tajne", prenela je agencija AP.

Advokat je rekao da nije znao kako je Vilan došao do tog materijala i šta će s njim da uradi.

Za špijuniranje u Rusiji može da se dobije zatvorska kazna do 20 godina.

Njegovo hapšenje podstaklo je spekulacije da bi mogao da bude razmenjen za nekog od Rusa koji su u pritvoru u SAD, kao što je aktivistkinja za nošenje oružja Marija Butina koja se izjasnila krivom da je delovala kao strani agent u SAD. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova odbacila je te spekulacije. ;

Vilanov advokat Vladimir Jerebenkov rekao je ranije da može da se očekuje da njegovo suđenje počne tek za šest meseci i da nikakva razmena ne može da se organizuje pre kraja suđenja.

Portparolka američke ambasade u Moskvi rekla je ruskim medijima da američke vlasti pažljivo prate ovaj slučaj, i da SAD stalno poziva Rusiju da sledi međunarodni zakon i održi brzo, pravedno i transparentno suđenje.

Pol Vilan, koji ima američko, britansko i irsko državljanstvo, prema tvrdnji njegove porodice, otišao je u Moskvu na venčanje prijatelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: