Pacoli: Imam saznanja, Srbija podmićuje zemlje zbog Kosova

Kosovski ministar spoljnih poslova tvrdi da ima saznanja da Beograd obećava finansijsku i pomoć u oružju u zamenu za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 22.01.2019.

12:03

Pacoli: Imam saznanja, Srbija podmićuje zemlje zbog Kosova
Screenshot/TV Prva

"Ono što sam ja saznao je da su neke manje i siromašnije države pale na takva obećanja", rekao je Bedžet Pacoli, prenosi prištinski Bota sot.

Pacoli je to izjavio nakon što je tokom jučerašnje posete Beogradu predsednik države Palau Tomi Remenges potvrdio da je njegova zemlja odlučila da suspenduje odluku o priznanju kosovske nezavisnosti do okončanja dijaloga.

Inače, Palau je 13. država sveta koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova, čime je broj država koje podržavaju jednostrano povučene poteze Prištine smanjen na ispod 100.

Prethodno, to su učinile Madagaskar, Solomonska Ostrva, Lesoto, Surinam, Grenada, Komora, Burundi, Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je za beogradski "Blic", da ni Šerlok Holms ne bi mogao da utvrdi koliko je tačno zemalja priznalo nezavisnost Kosova.

"Veoma je teško utvrditi koliko je zamalja zaista priznalo Kosovo. To ni Šerlok Holms ne može da utvrdi. Kod određenog broja zemalja ne postoje nikakve odluke", ističe šef srpske diplomatije i prepričava razgovor s ministrom iz Omana s kojim se umalo posvađao jer je Dačić tvrdio da je Oman priznao Kosovo, a ministar iz te zemlje da Oman to nikada nije učinio.

Na prištinskom spisku zemalja koje su priznale Kosovo su i Nigerija i Uganda, što nije tačno, rekao je Dačić. "Spisak od 116 zemalja zaboravite, ono što je sigurno, a obratili smo se zemljama koje to nisu precizno rekle, da nam saopšte svoj stav", kaže Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: